S-a aflat secretul vieții îndelungate la câinii golden retriever

foto: Freepik
foto: Freepik

Conform unui studiu recent, una dintre rasele de câini preferate în Statele Unite ar putea conține cheia pentru o viață mai lungă și sănătoasă.

Golden retrieverii, rasa de câini care se află pe locul trei în preferințele iubitorilor de animale din întreaga lume, după buldogii francezi și labradori, prezintă o probabilitate de 65% de a dezvolta cancer, iar cauzele acestui fenomen rămân neclare.

Un nou studiu, recent publicat pe phys.org și realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, a încercat să identifice eventualele factori genetici care ar putea contribui la o rată mai ridicată de supraviețuire în rândul acestor câini. Descoperirea lor a arătat că câinii au o genă asociată cu longevitatea, care poate juca un rol crucial în lupta împotriva bolilor și cancerului.

„Presupunem că majoritatea golden retrieverilor au o predispoziție genetică la cancer, dar dacă unii dintre ei trăiesc până la 14, 15 sau 16 ani, ne-am gândit că ar putea exista un alt factor genetic care să ajute la atenuarea genelor rele, iar gena care ne-a ieșit în evidență este HER4", a declarat golden retriever gene Robert Rebhun, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul UC Davis.

Ar putea trăi mai mult?

Această genă, care se regăsește și la oameni și este înrudită cu HER2 - o genă asociată cu creșterea rapidă a celulelor canceroase, are potențialul de a influența longevitatea. Studiile anterioare au demonstrat că anumite variante ale acestei gene pot crește speranța de viață cu aproximativ doi ani.

Cercetătorii au comparat ADN-urile a peste 300 de golden retrieveri care au atins vârsta de 14 ani și cei care au decedat înainte de a împlini 12 ani. Au constatat că acei câini care au trăit mai mult aveau anumite variante ale genei HER4 - aceleași variante care sunt asociate cu o speranță de viață mai lungă.

În mod normal, câinii trăiesc în medie între 10 și 13 ani, dar durata de viață poate varia în funcție de gen, rasă, kilograme și condiții de trai.

Descoperirea nu este notabilă doar pentru golden retriever și pentru rata lor de supraviețuire la cancer, dar și pentru oameni. Pentru că și oamenii suferă de aceleași tipuri de cancer ca și câinii, această cercetare ar putea deschide uși în dezvoltarea unei noi medicații care să prelungească cu câtuși de puțin viața unui bolnav de cancer. „Dacă descoperim că această variantă din HER4 este importantă fie în formarea sau progresia cancerului la golden retriever, fie dacă poate modifica de fapt un risc de cancer în această populație predispusă la cancer, ar putea fi ceva ce poate fi folosit în viitoarele studii privind cancerul la oameni", a spus Rebhun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel