Ruşii nu mai pot intra în Estonia cu vize... estoniene. Intrarea nu e interzisă de tot

Fotografie de la Maria Geller, Pexels
Fotografie de la Maria Geller, Pexels

Estonia a decis că cetăţenii ruşi care deţin viză eliberată de statul estonian nu mai pot intra în ţară. 

Estonia a anunţat joi că de săptămâna viitoare nu va mai permite accesul pe teritoriul său - parte din Spaţiul Schengen - cu vize emise de autorităţile estoniene, ci va recunoaşte doar vizele acordate de alte state europene, informează Reuters.

Cu unele excepţii, Estonia nu le va mai acorda ruşilor nici vize de afaceri, de studii sau pentru muncă, însă le va permite studenţilor ruşi aflaţi deja în ţară să îşi încheie studiile. Se mai acceptă accesul pe motive umanitare, precum şi al diplomaţilor şi familiilor acestora, al celor care îşi vizitează rude apropiate sau deţin permise de şedere pe termen lung şi al lucrătorilor din transportul internaţional de mărfuri şi pasageri.

"Am constatat o creştere enormă a numărului de cetăţeni ruşi care vin sau trec prin Estonia", a explicat ministrul de externe Urmas Reinsalu. "Posibilitatea pe care o au de a vizita Estonia sau alte părţi din Europa, via Estonia, în masă, nu respectă principiile sancţiunilor pe care le-am impus" (Rusiei, după invadarea Ucrainei - n. red.).

Oficialul a precizat că interdicţia intră în vigoare din 18 august.

Zelenski a cerut tuturor statelor să interzică ruşii

Uniunea Europeană a convenit luna trecută asupra celei de-a şaptea serii de sancţiuni împotriva Moscovei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Occidentului să interzică toate deplasările cetăţenilor ruşi, însă Comisia Europeană se îndoieşte că o astfel de măsură ar fi fezabilă, arătând că trebuie să li se acorde în continuare vize membrilor de familie, jurnaliştilor sau disidenţilor.

Letonia, Lituania şi Cehia au sistat deja emiterea de vize pentru majoritatea ruşilor, iar Finlanda şi Estonia au cerut recent Uniunii Europene să procedeze la fel, ca un bloc unitar.

Spaţiul Schengen, din care face parte şi Estonia, cuprinde 26 de ţări, majoritatea membre ale UE, însă şi din afara Uniunii - Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein. 

Kremlinul, prima reacție privind interzicerea turiștilor ruși în Europa

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a reacționat în legătură cu apelurile făcute în Occident de a restricționa intrarea cetățenilor ruși în Europa.

"De regulă, astfel de declarații vin din acele țări pe care le-am recunoscut deja ca țări neprietenoase – acesta este primul lucru.", a spus Peskov reporterilor marți. "În neprietenia lor, multe dintre aceste țări intră în inconștiență și ajung, din nou, la astfel de declarații pe care literalmente acum 80 de ani le-am auzit din centrul Europei, din unele țări europene.", a mai spus Peskov, scrie Interfax.

"Cred că în timp, bunul simț se va manifesta cumva, iar cei care au făcut astfel de declarații își vor veni în fire", a mai spus secretarul de presă al lui Vladimir Putin.

Peskov a mai spus că Moscova nu vede încă o schimbare a atitudinii față de Federația Rusă din partea autorităților germane și austriece, dar speră că "alegătorii acestor țări vor adăuga înțelepciune politică la conducere". Reacția lui Peskov vine după ce prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas și cel al Finlandei, Sanna Marin, s-au exprimat în favoarea instituirii unei interdicții pentru ruși de a vizita țările europene.

"Nu mai eliberați vize de turiști rușilor. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Comunicarea aeriană cu Rusia este închisă. Aceasta înseamnă că, în timp ce țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei sunt cei care suportă greul (Finlanda, Estonia, Letonia sunt singurele punctul de intrare.) Este timpul să punem capăt turismului din Rusia chiar acum.", a scris Kallas pe Twitter, marți.

Cu o zi mai devreme, Sanna Marin a făcut o declarație similară. "Este clar că rușii folosesc Finlanda ca punct de tranzit, prin noi pleacă în alte țări în vacanță. Discutăm această problemă în guvern, iar discuția va continua", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel