Rusia, către Turcia: „Încetați să alimentați sentimentul militarist de la Kiev”

Rusia, către Turcia: „Încetați să alimentați sentimentul militarist de la Kiev”  /  Sursă foto: Pixbay
Rusia, către Turcia: „Încetați să alimentați sentimentul militarist de la Kiev” / Sursă foto: Pixbay

Federația Rusă a transmis un mesaj dur Ankarei, pe fondul unor încurajări pe care Turcia le face Ucrainei.

Ministrul rus de externe a avertizat Turcia împotriva a ceea ce a spus că sunt încercări de a alimenta „sentimentul militarist” în Ucraina, după ce Ankara s-a poziționat pentru stimularea cooperării cu Kievul. Luna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că sprijină Kievul, pe fondul unei acumulări de forțe ruse de-a lungul frontierei cu Ucraina.

Turcia, sprijin pentru Ucraina

Erdogan a spus, în luna aprilie, că Turcia, membru NATO, și Ucraina au lansat o platformă cu miniștrii lor de externe și de apărare pentru a discuta despre cooperarea industriei de apărare, dar a adăugat că nu este „în niciun fel o mișcare împotriva țărilor terțe”.

Turcia, alături de restul NATO, a criticat anexarea Crimeii de către Moscova din 2014 și și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, în timp ce forțele de la Kiev luptă împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Lavrov i-a avertizat pe turci

"Recomandăm cu tărie colegilor noștri turci să analizeze cu atenție situația și să nu mai alimenteze sentimentul militarist al Kievului", a declarat ministrul rus de externe Sergey Lavrov într-un interviu pentru ziarul Argumenty i Fakty. El a spus că încurajarea acțiunilor ucrainene „agresive” față de Crimeea anexată de Rusia constituie o încălcare a integrității teritoriale a Rusiei.

Totodată, Turcia, care se învecinează cu Ucraina și Rusia de-a lungul Mării Negre, a vândut și drone către Kiev în 2019. De asemenea, Turcia menține o strânsă cooperare cu Moscova în ceea ce privește conflictele din Siria, Libia și Nagorno-Karabakh, precum și în domeniile apărării și energiei, potrivit AlJazeera.

Federația Rusă își menține trupele la granița cu Ucraina

În pofida promisiunii de a-şi retrage trupele, Rusia menţine în continuare circa 80.000 de militari şi un număr semnificativ de echipamente şi tehnică militară în apropierea frontierei cu Ucraina, a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, în cadrul unei reuniuni a Comitetului Militar al NATO în format cu Ucraina, desfăşurată marţi la Bruxelles, potrivit agenţiilor de presă Ukrinform şi Ukrainska Pravda.

În ciuda declaraţiei ministrului rus al apărării,Serghei Şoigu, cu privire la retragerea trupelor la bazele lor permanente (în 22 aprilie a.c.), Rusia continuă să menţină circa 80.000 de militari şi o cantitate semnificativă de armament şi tehnică militară în mai multe sectoare ale frontierei ucrainene", a declarat generalul Homceak, citat de serviciul său de presă (citește mai multe AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel