Rusia, cabluri submarine. Japonia, protest vehement

Japonia a protestat vehement, luni, împotriva proiectului Rusiei de a trage cabluri de fibră optică între insula rusă Sahalin şi insulele disputate între cele două ţări, informează AFP. 

"Este extrem de deplorabil ca un asemenea proiect să fie întreprins în cadrul unei ocupaţii ruse care nu are o bază legală", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga. 

Cotidianul nipon Sankei Shimbun a informat săptămâna aceasta că Rusia prevede să instaleze cabluri între Sahalin şi patru insule. 

Anexate de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Kurilele de Sud (denumite "Teritoriile din Nord" de Japonia) fac oficial parte din regiunea rusă Sahalin, însă sunt revendicate de Japonia. Această dispută împiedică de 70 de ani semnarea unui tratat de pace între cele două ţări. 

Huawei urmează să realizeze programul 

Sankei preciza că Moscova a prevenit Tokyo în legătură cu acest proiect, care ar urma să fie realizat de societatea chineză Huawei Technologies. 

"Am protestat pe cale diplomatică pe lângă Rusia şi China", a declarat Suga, adăugând că Japonia "va negocia răbdător cu Rusia". 

Disputa nu a fost încă rezolvată, în pofida unei intensificări a contactelor între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul nipon, Shinzo Abe, în timpul cărora a fost emisă ideea unei folosiri economice în comun a acestor mici insule. 

Controlul asupra acestor insule le asigură navelor de război şi submarinelor Flotei Ruse din Pacific un acces permanent la Oceanul Pacific, datorită unei strâmtori ale cărei ape nu îngheaţă în timpul iernii, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel