Roșiile din Turcia ar putea dispărea de pe piața românească

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Spunem adio roşiilor turceşti?

Roșiile din Turcia ar putea dispărea de pe piața românească, cel puțin pentru o perioadă, în urma deciziei guvernului de la Ankara de a limita exporturile de roșii până la 14 aprilie 2023, pentru a menține stabilitatea prețurilor pe piața internă, informează publicația Trend News Detail. „Din cauza recentei creșteri anormale a prețului roșiilor în Turcia și a consecințelor teribile ale cutremurului, care a afectat direct 11 provincii, a devenit necesar să se ia măsuri pentru a asigura securitatea alimentară și a stabiliza prețurile”, se precizează într-un comunicat al Ministerul Agriculturii și Pădurilor din Turcia.

Decizia ministerului turc de resort va avea însă un impact serios asupra pieței tomatelor de sera din țările care depind de importurile din Turcia încă de săptămâna viitoare, consideră analiștii de la EastFruit. Vorbim aici în special de Ucraina, Moldova, Georgia, România și alte câteva țări, deoarece Turcia furnizează de obicei cele mai multe roșii de seră către aceste piețe în luna martie.

Acestea ar putea fi înlocuite cu importuri de roșii de calitate superioară din Maroc, Iran sau chiar Spania, însă, în opinia analiștilor de la EastFruit, înlocuirea totală a livrărilor turcești este imposibilă, deoarece aceste țări nu dispun de volumele de roșii necesare în prezent. Prin urmare, ne putem aștepta la o creștere bruscă a prețurilor până la sfârșitul săptămânii viitoare în țările dependente de importurile de roșii turcești, așadar și în România.

Aceasta ar putea reprezenta o oportunitate pentru legumicultorii români, care și-ar putea livra astfel producția fără concurența, de cele mai multe ori neloială, a roșiilor turcești. Cu toate acestea, există încă o posibilitate de reexport a roșiilor turcești prin Azerbaidjan, țară care, alături de Cipru de Nord și Palestina, nu nu face obiectul restricțiilor impuse de decizia Ministerului Agriculturii și Pădurilor din Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel