EXCLUSIV  Rezultat parlamentare. Ce NU s-a văzut înainte de VOT. Dezvăluire din AEP. S-a întâmplat doar în 2020

DCNews dezvăluia, înainte de alegeri, situația unei cititoare care ne-a spus cum s-a simțit amenințată pentru a fi prezentă în secția de vot, în calitate de locțiitor, împotriva voinței sale. Lovitura abia acum vine, dintr-un răspuns oficial AEP. 

Amenzi până la 4.500 de lei pentru lipsa nejustificată din secția de votare

În răspunsul dat DCNEWS, pe care-l regăsiți și-n galeria foto, AEP precizează că ”buna desfășurare a activității birourilor electorale ale secțiilor de votare reprezintă o cerință esențială a tuturor proceselor electorale”. În acest sens, cei care conduc operațiunile secțiilor de votare sunt desemnate, prin tragere la sorți, dintre cele înscrise în Corpul experților electorali. Retragerea din CEE se face printr-o formulare scrisă către AEP în cel mult cinci zile de la data începerii perioadei electorale. Retragerea are ca efect încetarea calității de expert electoral, care se constată printr-o decizie AEP. Mai există varianta ca persoana în cauză să solicite în scris cel mai tâziu cu 30 de zile înaintea zilei alegerilor suspendarea din CEE, care se face fix pentru acel scrutin pentru care a fost formulată cererea. AEP transmite că retragerea și suspendarea se află la latitudinea expertului electoral, care trebuie, însă, să respecte termenele menționate (vezi mai mult în documentele atașate). Dacă cel desemnat să facă parte din membrii birourilor electorale absentează, amenda este între 1.500 de lei și 4.500 de lei.

Posibilitatea infectării cu SARS-CoV-2 nu e considerat caz de forță majoră

Conform AEP, posibilitatea contaminării cu virusului SARS-CoV-2 ”nu poate fi încadrată în categoria cazurilor de forță majoră”, deci nu pot fi înlocuite persoane vulnerabile în fața bolii, acestea putând fi înlocuite doar în caz de forță majoră, adică în cazul unui ”eveniment extern, imprevizibil, invincibil și inevitabil.”

Conform răspunsului AEP, ”unul dintre aspectele problematice ale proceselor electorale îl reprezintă tocmai numărul mare al cererilor de retragere din CEE formulate de experții electorali care au fost deja desemnați în funcția de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare/locțiitori ai acestora. (...) Acest fenomen a apărut la alegerile locale din anul 2020”. 

Vezi și: EXCLUSIV  Presiune pe membrii secțiilor de votare înainte de alegeri, după un val de retrageri. Cititoare DCNews, dezvăluire șocantă: Exagerează AMENINȚĂTOR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel