EXCLUSIV  Reunificare China - Taiwan prin acțiune militară. H.D. Hartmann: Pierderile de vieți omenești ar fi enorme

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

H.D. Hartmann a vorbit, în exclusivitate pentru Defense România, despre posibilitatea ca Republica Populară Chineză să invadeze Taiwanul.

Într-un interviu exclusiv pentru Defense România, analistul de politică externă H.D. Hartmann a venit cu detalii referitoare la posibilitatea ca Beijingul să lanseze un atac militar împotriva Taiwanului:

„Nu cred că, la ora actuală, Beijingul e condus prin stilul din Coreea de Nord. Eu cred că puterea chineză, atât cea comunistă, cât și cele guvernamentală și capitalistă, financiară, reunite, bineînțeles, cu liderul-maximus, președintele Xi Jinping, nu vor da dovadă de o asemenea iresponsabilitate ca în Coreea de Nord, Yemen sau Afganistan.

Eu nu cred că Republica Populară Chineză își va permite un război de reunificare pentru că, totuși, să nu uităm, pierderile economice și în vieți omenești vor fi enorme. Americanii vor ațâța, vor trimite trupe și tehnologie militară avansată pentru a face față uneia astfel de invazii.

Părerea mea e că tot principiul negocierilor se va aplica. Vor fi negocieri, chiar există o comisie mixtă China - Taiwan, Taipeiul a devenit mult mai asertiv la presiunile americane. O țară baltică, Estonia, a deschis o reprezentanță așa-zis diplomatică cu Taiwanul, la care Republica Populară Chineză a sărit în sus, pentru că a încălcat principiul internațional recunoscut de Națiunile Unite al existenței unei singure Chine, un principiu sacrosant. Ca să ai relații cu China, trebuie să semnezi că recunoști acest principiu. Estonia a făcut un act, la presiunea SUA, să se vadă cum merge, însă nimeni nu își permite un asemenea afront, a precizat H.D. Hartmann.“

Incursiune militară chineză de amploare în apropierea Taiwanului. SUA califică acțiunea drept provocatoare

Statele Unite au condamnat cea mai mare incursiune a Chinei în zona de apărare aeriană a Taiwanului, pe care a descris-o drept activitate militară provocatoare și „destabilizantă”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price, a cerut duminică Beijingului să înceteze „presiunea militară, diplomatică și economică și constrângerea împotriva Taiwanului”.

"Statele Unite sunt foarte îngrijorate de activitatea militară provocatoare a Republicii Populare Chineze în apropierea Taiwanului, care este destabilizatoare, riscă greșeli de calcul și subminează pacea și stabilitatea regională", a spus Price într-un comunicat.

Comentariul a urmat unei noi incursiuni record de 39 de avioane, la o zi după ce Beijingul și-a marcat Ziua Națională, insula fiind survolată de cu de avioane de război, inclusiv bombardiere H-6 cu capacitate nucleară.

Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru a avertiza aeronava chineză, în timp ce au fost implementate sisteme de rachete pentru a le monitoriza. Beijingul revendică insula autoguvernată ca fiind a sa și nu a exclus utilizarea forței pentru a-și atinge obiectivul.

Premierul taiwanez Su Tseng-chang a declarat jurnaliștilor sâmbătă: „China a fost belicoasă și dăunează păcii regionale în timp ce se angajează în numeroase acte de intimidare” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel