Incursiune militară chineză de amploare în apropierea Taiwanului. SUA califică acțiunea drept provocatoare / VIDEO

Incursiune militară chineză de amploare în apropierea Taiwanului. SUA califică acțiunea drept provocatoare   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Incursiune militară chineză de amploare în apropierea Taiwanului. SUA califică acțiunea drept provocatoare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Statele Unite au condamnat cea mai mare incursiune a Chinei în zona de apărare aeriană a Taiwanului, pe care a descris-o drept activitate militară provocatoare și „destabilizantă”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price, a cerut duminică Beijingului să înceteze „presiunea militară, diplomatică și economică și constrângerea împotriva Taiwanului”.

"Statele Unite sunt foarte îngrijorate de activitatea militară provocatoare a Republicii Populare Chineze în apropierea Taiwanului, care este destabilizatoare, riscă greșeli de calcul și subminează pacea și stabilitatea regională", a spus Price într-un comunicat.

Incursiune militară chineză

Comentariul a urmat unei noi incursiuni record de 39 de avioane, la o zi după ce Beijingul și-a marcat Ziua Națională, insula fiind survolată de cu de avioane de război, inclusiv bombardiere H-6 cu capacitate nucleară.

Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru a avertiza aeronava chineză, în timp ce au fost implementate sisteme de rachete pentru a le monitoriza. Beijingul revendică insula autoguvernată ca fiind a sa și nu a exclus utilizarea forței pentru a-și atinge obiectivul.

Premierul taiwanez Su Tseng-chang a declarat jurnaliștilor sâmbătă: „China a fost belicoasă și dăunează păcii regionale în timp ce se angajează în numeroase acte de intimidare”.

„Este evident că lumea, comunitatea internațională, respinge din ce în ce mai mult astfel de comportamente ale Chinei”, a spus el.

Avioane de război chineze trec în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan (ADIZ) aproape zilnic.

Incursiune în Taiwan, tot mai dese

ADIZ nu este același cu spațiul aerian teritorial din Taiwan, dar include o zonă mult mai mare care se suprapune cu o parte din zona de identificare a apărării aeriene a Chinei și include chiar și o parte din China continentală.

Beijingul a crescut presiunea asupra Taipeiului de când Tsai Ing-wen a fost ales președinte în 2016. Ea a fost realeasă la limită în 2020. SUA au promis că „vor continua să susțină Taiwanul în menținerea unei capacități suficiente de autoapărare”.

„Angajamentul SUA față de Taiwan este solid și contribuie la menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan și în regiune”, a spus Price.

China nu a făcut încă comentarii cu privire la activitățile sale. Anterior, a spus că astfel de zboruri ar trebui să protejeze suveranitatea țării și să vizeze „coluziunea” dintre Taiwan și SUA, cel mai important sprijin internațional al insulei, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel