Urmărește emisiunea live


Retragere în Siria: Ankara îndeamnă SUA să facă uz de "influenţa" lor pe lângă forţele kurde

Turcia a lansat un apel Statelor Unite să facă uz de "influenţa" lor pe lângă forţele kurde pentru ca acestea să se retragă "fără incidente" din nord-estul Siriei conform unui acord menit să pună capăt ofensivei turce, a declarat sâmbătă pentru AFP purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

"Ţinem la acest acord. El prevede retragerea lor în termen de cinci zile şi le-am solicitat colegilor americani să facă uz de influenţa şi legăturile lor pentru a se asigura că (luptătorii kurzi) vor pleca fără incidente", a afirmat Ibrahim Kalin într-un interviu.

Un acord obţinut joi de vicepreşedintele american, Mike Pence, în cursul unei vizite la Ankara prevede suspendarea pentru 120 de ore a ofensivei turce lansate la 9 octombrie şi încetarea operaţiunii dacă forţele kurde din Unităţile de Protecţie ale Poporului (YPG), considerate "teroriste" de Ankara, se retrag în aceste termen din zonele frontaliere Turciei din nord-estul Siriei.

Pe lângă retragerea YPG, acordul prevede crearea unei "zone de securitate" de 32 km în interiorul teritoriului sirian, chiar dacă lungimea acestei zone, pe care preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, o doreşte să se întindă pe 444 de kilometri, rămâne de definit.

Forţele kurde au acuzat Turcia că a încălcat acest acord continuând bombardamentele, dar Ibrahim Kalin a imputat YPG "toate incidentele". "Militarii noştri sunt în contact cu omologii lor americani pentru a se asigura că YPG vor pleca fără lupte", a adăugat el.AGERPRES/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel