Relația cu zahărul se schimbă odată cu vârsta. Bilic: Când e momentul să renunți la el

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @darshanakodithuwakkugraphics
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @darshanakodithuwakkugraphics

Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre dependența de zahăr. 

Mihaela Bilic a explicat că deși zahărul este asociat cu plăcerea și oferă o stare de bine, consumul excesiv afectează grav sănătatea, provocând probleme precum carii dentare, obezitate abdominală, ficat steatozic și boli metabolice. În plus, zahărul creează un cerc vicios, făcându-te să vrei din ce în ce mai mult pe măsură ce îl consumi frecvent. Medicul nutriționist a subliniat importanța conștientizării acestei dependențe, pentru a o combate și a proteja sănătatea, silueta și tinerețea.

Dependența de zahăr

V-ați gândit vreodată că relația cu zahărul se modifică odată cu vârsta? Dulciurile sunt asociate cu plăcerea, iar zahărul acționează direct asupra creierului și ne dă stare de bine. Mâncăm zahăr când vrem o doză de energie, când vrem să ne calmăm, când sărbătorim sau suferim… Face bine psihic, însă afectează grav organismul: carii dentare, obezitate abdominală, ficat steatozic, boli metabolice și inflamație cronică la nivel celular. În plus crează un cerc vicios: cu cat mâncăm zahăr mai des, cu atât vrem mai mult! Pare a fi o dependență păguboasă de care n-ar fi rău să scăpăm - pentru sănătate, siluetă și tinerețe!", a scris medicul nutriționist. 

Ce înseamnă Detox anti-zahăr la 30 de ani? Dar la 40?

Mihaela Bilic a explicat că, deși la 30 de ani problemele cauzate de zahăr nu sunt evidente, este momentul să înveți să consumi zahărul cu moderație, alegând produse cu un adaos mai mic de zahăr și evitând sucurile, care sunt cele mai periculoase. Potrivit acesteia, la 40 de ani, relația cu zahărul devine mai complicată, acesta fiind folosit ca un refugiu în fața oboselii și stresului, ceea ce poate duce la kilograme în plus și pierderea controlului asupra alimentației. 

„Ce înseamnă Detox antizahăr la 30 de ani? Să identifici zahărul care se ascunde în alimente și pe care l-ai consumat zilnic, încă din copilărie. Chiar dacă nu-l vedem și nu-l conștientizăm, pe lângă dulciuri, există zahăr în sucuri, cereale de mic dejun, produse de patiserie, biscuiți, sendvișuri, iaurturi cu fructe.

La 30 de ani probabil nu aveți probleme create de zahăr, dar ele vor veni. Acum e momentul să învățați să cheltuiți corect bugetul pentru dulce: ciocolată neagră, prăjituri făcute în casă, cereale fără zahăr, fructe ca desert. Citiți etichetele cu atenție și alegeți produsul cu cel mai mic adaos de zahăr. Atenție la sucuri, zahărul în formă lichidă e cel mai periculos!

La 40 de ani relația cu zahărul e diferită: ne folosim de el ca să depășim o zi aglomerată, sarcini de serviciu frustrante sau o viață de familie solicitantă. Zahărul este un fals prieten în caz de oboseală și stres. Efectul lui energizant este efemer: crește rapid glicemia și anesteziază creierul, apoi dă hipoglicemie cu oboseală, dificultate de concentrare și nevoie de zahăr. Rezultatul? Apar kilogramele în plus și pierdem controlul în relația cu mâncarea.

Acum e momentul să învățați că nu toți carbohidrații sunt la fel, că e mai bine să consumi făinoase și să te ferești de zahăr. Dacă vreți un desert, atunci să fie bun, mic și savurat la maxim. Calitate, nu cantitate!", a scris Mihaela Bilic. 

2. Sursa foto... (donut-gogoasa-zahar-mancare_13117500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jimbophoto

Ce se întâmplă la 50 de ani?

Mihaela Bilic a explicat faptul că la 50 de ani, zahărul poate deveni un refugiu confortabil pentru a face față dezechilibrelor hormonale și neplăcerilor vârstei. La menopauză, pofta de zahăr crește, iar metabolismul scade, favorizând îngrășarea. Zahărul poate duce la obezitate abdominală, crește riscul de diabet și boli cardiovasculare, și accelerează îmbătrânirea pielii. 

„Ce se întâmplă la 50 de ani? Zahărul riscă să se transforme într-un refugiu, o plăcere confortabilă fără de care nu putem rezista. Știm că îngrașă, dar e un rău necesar ca să depășim neplăcerile vârstei și dezechilibrele hormonale. Atenție, la menopauză crește pofta de zahăr și scade metabolismul, deci îngrășatul e garantat!

Dacă de siluetă nu vă mai pasă, aflați că zahărul face obezitate abdominală crește riscul de diabet și boli cardiovasculare și accelerează îmbătrânirea pielii. Acum, mai mult ca oricând, merită un Detox de zahăr! Descoperiți plăceri nealimentare, învățați să vă hrăniți corpul și să ignorați poftele minții.

Putem trăi fără zahăr și orice învăț are și dezvăț! E nevoie să vrem și să avem răbdare câteva săptămâni, până scăpăm de dependență. Veți constata că mâncarea are alt gust dacă papilele au fost curățate de zahăr. Și veți aprecia gustul dulce natural din fructe, lapte, pâine, orez, sfeclă sau morcov. Corpul nostru se mulțumește cu zahărul pe care l-a pus natura în alimente. Iar zahărul rafinat trebuie trecut în secțiunea condimente și folosit precum sarea: doar un strop!", a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel