Regimul de la Damasc susţine că sirienii sunt "uniţi" în faţa ofensivei Turciei

Sirienii sunt "uniţi" în faţa ofensivei Turciei, a transmis joi guvernul de la Damasc, în prima sa reacţie de la desfăşurarea armatei sale în nord-estul ţării la apelul forţelor kurde vizate de operaţiune, relatează AFP.

"Guvernul sirian îşi reafirmă respingerea totală şi condamnarea fermă a agresiunii flagrante a Turciei", a precizat Ministerul Afacerilor Externe, făcând referire la ofensive lansată la 9 octombrie de către Ankara împotriva miliţiilor kurde.

Într-un comunicat preluat de agenţia oficială de presă Sana, guvernul susţine că există "mai mult ca oricând coeziune şi unitate a tuturor sirienilor sub drapelul naţional al Siriei".

Damascul acuză Ankara că produce "moarte şi distrugere" în nord-estul ţării cu o ofensivă care dezvăluie "ambiţiile expansioniste" ale Turciei, conform aceleiaşi surse.

Cu ajutorul unor recruţi sirieni, Turcia şi-a lansat ofensiva în zonele de frontieră aflate sub controlul kurzilor după retragerea forţelor americane.

Zeci de civili - în special de partea kurdă - au fost ucişi de la începutul ofensivei, pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan refuză să o oprească în ciuda presiunilor internaţionale tot mai mari.

Ofensiva a provocat de asemenea strămutarea a 300.000 de persoane, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Pe baza unui acord cu forţele kurde, regimul de la Damasc a revenit luni în regiuni din nord-estul Siriei pe care nu le mai controla de mai mulţi ani.

Iar Moscova, aliat al regimului, a început să umple golul lăsat de retragerea forţelor americane, desfăşurând trupe în special în sectoarele Manbij şi Kobani.

Mult timp marginalizaţi şi victime ale discriminărilor din partea puterii centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în mari regiuni din nord şi nord-est, în urma conflictului declanşat în 2011.

Damascul refuză această autonomie şi, în trecut, regimul a mers până la a-i califica drept "trădători" pe combatanţii acestei minorităţi pentru alianţa lor cu Washingtonul, care a susţinut forţele kurde în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel