Referendum 2019. Norica Nicolai: Nu poate fi validat

Referendumul pe justiţie nu poate şi nu trebuie validat, avertizează Norica Nicolai. Principalul candidat ALDE la alegerile europarlamentare din 26 mai spune că se încearcă, din raţiuni pur electorale, discreditarea instituţiei referendumului, dat fiind că o eventuală validare a celui pe justiţie ar trebui să atragă după sine şi modificări ale Constituţiei, care nu se pot face atât de uşor. 

”ALDE consideră că acest referendum este unul electoral, el antrenează modificări legislative. Sunt două decizii ale CCR care ne spun că nu este de admis un referendum care va duce la modificarea Constituției, pentru că acolo Constituția și legile reglementează o altă procedură. Rămâne la latitudinea fiecăruia să prezinte și să voteze cu DA sau NU la acest referendum”, a declarat Norica Nicolai la RFI

Referendumul, discreditat în scopuri electorale 

"Cred că este în continuare o lipsă de respect față de instituțiile fundamentale ale democrației și referendumul este unul dintre ele. Dacă îl utilizăm doar din rațiuni electorale, fără să îi dăm suportul pe care îl are în Constituție și pe care îl merită, ca o formă democratică de consultare a populației, cred că discredităm și această instituție, la fel ca și altele, care au căzut în derizoriu”, spune eurodeputata.

Candidatul ALDE consideră că o eventuală validare a referendumului atrage după sine şi încălcarea legii, din moment ce Constituţia nu poate fi modificată. 

"Din punctul meu de vedere, nu poate fi validat acest referendum, pentru că el încalcă și induce nevoia unor schimbări constituționale și acest lucru nu este posibil”, a mai spus aceasta. 

Pentru o modificare a Constituţiei, ar fi necesară o majoritate parlamentară care să decidă acest lucru. Potrivit Noricăi Nicolai, actualul Parlament nu are o majoritate care să permită astfel de schimbări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel