Război Rusia - Ucraina, ziua 6. China şi Turcia, intervenții de urgență

Rusia - Ucraina
Rusia - Ucraina

China şi Turcia au pledat, marţi, pentru intensificarea eforturilor diplomatice, în sensul opririi conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina.

Ministrul chinez de Externe, Wang Wi, l-a sunat, marţi, pe omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Oficialul chinez s-a declarat „extrem de preocupat" de pierderile civile din Ucraina şi a reafirmat susţinerea pentru suveranitatea ţării. „Ucraina este dispusă să intensifice comunicaţiile cu Beijingul şi aşteaptă implicarea Chinei în obţinerea unui armistiţiu", a transmis Ministerul chinez de Externe, potrivit cotidianului italian Il Sole 24 Ore.

„Aşteptăm medierea părţii chineze", a afirmat Dmytro Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev.

Ulterior, Wang Yi a vorbit cu ministrul britanic de Externe, Lizz Truss, cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles, şi cu Emmanuel Bonne, consilierul pentru Afaceri Externe al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Wang Yi a pledat pentru respectarea suveranităţii naţiunilor, dar şi pentru măsuri de garantare a securităţii tuturor ţărilor, inclusiv a Rusiei, potrivit postului public chinez CCTV.

Şi Turcia a intensificat apelurile de încetare a confruntărilor militare între Rusia şi Ucraina

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, l-a sunat pe omologul său rus, Serghei Şoigu, pentru a-i cere un acord de oprire a operaţiunilor militare în Ucraina.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat abordarea Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, acuzându-le că „discută despre această criză şi atât", notează Mediafax.

Klaus Iohannis a anunțat creșterea cheltuielilor din PIB pentru apărare

În altă ordine de idei, amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat două măsuri strategice pe care le va promova România, în contextul războiului din Ucraina. Este vorba despre creșterea alocărilor pentru apărare și despre realizarea independenței energetice a României.

„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Prima propunere vizează creșterea cheltuielilor pentru apărare.

„În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%”, a declarat Iohannis.

„În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile”, a precizat Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel