Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Rafinăria Vega: gropile cu reziduuri de fabricație, ecologizate. Investiție de zeci de milioane de dolari

Dana Lascu / 16 iul 2019 / 18:23
Batal de la Rafinăria Vega. Foto: Rompetrol Rafinare
Batal de la Rafinăria Vega. Foto: Rompetrol Rafinare

Rafinăria Vega, cea mai longevivă rafinărie din România, continuă programul de remediere și ecologizare a batalelor istorice, acele „gropi” unde, până în 1999, se depozitau țițeiului și reziduurile de fabricație, trecând acum la neutralizarea și eliminarea efectivă a gudroanelor acide și a reziduurilor petroliere. Este un program de ecologizare care costă zeci de milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare anunță continuarea programului de remediere și ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ploiești și trecerea în etapa cea mai importantă – neutralizarea și eliminarea efectivă a gudroanelor acide și a reziduurilor petroliere. Termenul de finalizare a lucrărilor este prognozat pentru 2022, efortul investițional ridicându-se la câteva zeci de milioane de dolari americani.

„Este un proiect important pentru Rompetrol Rafinare și acționarul său majoritar – KMG International și demonstrează angajamentul nostru pentru reducerea continuă a impactului activităților și operațiunilor asupra mediului înconjurător și a sănătății comunităților locale, dar și eforturile pentru alinierea la cele mai exigente prevederi din legislația națională și europeană în domeniu. Realizarea acestui program complex implică nu doar alocarea unor resurse financiare extraordinare, ci și adoptarea celor mai bune tehnologii disponibile, luarea celor mai riguroase măsuri de siguranță și o conlucrare permanentă cu toti cei implicați" declară Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Batalele, folosite până în 1999

Batalele de care vorbim erau de fapt niște „gropi" unde erau depozitate țițeiului și reziduurile rezultate în urma procesului de fabricație. Toate rafinăriile avea așa ceva, pe vremuri.

Batalele reflectă, practic, evoluția industriei de rafinare de peste 160 de ani, gudroanele acide și reziduurile petroliere fiind rezultate și depozitate în proporție covârșitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploiești, adică între anii 1905 și 1999.

În momentul privatizării – anul 1999-, cantitatea de deșeuri pe care viitorul acționar urma să o preia în vederea ecologizării era estimată la circa 62.000 tone. Ulterior, însă, s-a constatat că volumul existent în batalele de la Rafinăria Vega era de cel puțin 4 ori mai mare. Până în prezent, a fost eliminată o cantitate de peste 80.000 tone, costurile aferente acestui proces ridicându-se la circa 17.4 milioane de dolari americani, anunță Rompetrol Rafinare.

Etapa actuală implică două direcții principale: tratarea gudroanelor și transformarea acestora într-un deșeu solid, care va fi depozitat on site fără pericol pentru sănătate și mediu, precum și valorificarea prin co-incinerare în unități autorizate (fabrici de ciment).
Reziduurile petroliere au proprietăți și caracteristici fizico-chimice diferite, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferențele fiind generate de modalitățile de procesare a țițeiului care au fost utilizate în trecut, precum și de produsele rafinate obținute.

Măsuri pentru protejarea comunităților

Pentru protejarea comunităților locale din Blejoi și Țânțăreni, rafinăria a dezvoltat și implementat un program de măsuri, prin care se numără crearea unei perdele verzi în jurul batalelor, monitorizarea constantă a pânzei freatice prin intermediul a peste 20 foraje, amplasarea de stații de monitorizare a aerului, montarea de panouri fonoizolante pentru reducerea zgomotului, exhaustoare /„aspiratoare" industriale pentru reținerea prafului și gazelor, stații de desprăfuire, precum și de spălare utilaje și autovehicule, dar și utilizarea perdelelor de apă pentru reținerea particulelor.

Rompetrol Rafinare anunță că operațiunile vor fi monitorizate prin măsurători on-line ale parametrilor de mediu și prin măsurători perimetrale pentru respectarea limitelor maxime de zgomot admise prin lege. În plus, rafinăria va monta în perioada următoare un panou electronic de afișaj la limita perimetrului său, care va oferi în timp real, celor interesați, principalii parametri de mediu.

Zona va fi monitorizată 30 de ani după terminarea lucrărilor

Pentru aprovizionarea cu produsele necesare, precum și pentru evacuarea către punctele autorizate de valorificare a gudroanelor tratate, s-a stabilit o cale de acces dedicată către DN1B – centura Ploiești. Traseul a fost ales și agreat împreună cu autoritățile locale, pentru reducerea impactului asupra zonelor rezidențiale.

În prima fază, traficul zilnic este estimat la circa 5 camioane, acesta urmând să se modifice, după caz, în funcție de volumul și necesarul de produse/materiale. Programul de lucru aprobat pentru desfășurarea operațiunilor de remediere a batalelor este de luni până vineri, 10 ore pe zi, cu pauză de o oră.

„Cu sprijinul comunităților locale și al autorităților de resort ne dorim să finalizam cu succes acest amplu proiect de mediu - unul dintre cele mai ample de pe teritoriul României. Un criteriu major în alegerea soluției tehnologice l-a reprezentat și sustenabilitatea acesteia, compania urmând să asigure monitorizarea zonei și a surselor de apă pe o perioadă de 30 de ani de la încheierea lucrărilor" adaugă Yedil Utekov.

Alte investiții la Vega

Eliminarea gudroanelor acide istorice nu este singura investiție de mediu în derulare la Rafinaria Vega. În acest an, Rompetrol Rafinare are în derulare investiții de circa 8 milioane de dolari pentru a menține Rafinaria Vega la cele mai înalte standarde de calitate, de mediu și pentru siguranța angajaților și a orașului Ploiești.

Cu o capacitate de prelucrare de circa 400.000 tone/an, unitatea din Ploiești funcționează în sinergie perfectă cu Rafinăria Petromidia Năvodari, care îi asigură materiile prime / semifabricate necesare obținerii de produse și soluții speciale (solvenți ecologici, bitum cu destinație specială, combustibili ecologici pentru încălzire, alte produse dedicate – white – spirit, n-hexan etc).

În prezent, Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari - cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre, Vega Ploiești - cea mai longevivă unitate de prelucrare în funcțiune (1905) și singurul producător intern de bitum și hexan, dar și divizia de petrochimie - unicul producător de polimeri.

Compania este deținută în principal de KMG International (54,63%; direct si indirect) și statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.24
YesMy