Radu Oprea promovează exporturile româneşti în China

Radu Oprea
Radu Oprea

Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a participat luni şi marţi la mai multe evenimente de promovare a intereselor comerciale ale României la Shanghai, în marja China Internaţional Import Expo, primul târg internaţional destinat exclusiv importurilor pentru piaţa chineză.

După ceremonia de deschidere de luni, ministrul Oprea s-a întâlnit marţi cu He Baoxiang, viceguvernatorul provinciei Hunan. În cadrul întâlnirii, s-a semnat un Memorandum de Înţelegere în domeniul investiţiilor între Departamentul de Comerţ al Provinciei Hunan şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. În urma discuţiilor, s-au agreat menţinerea ritmului de creştere a comerţului bilateral şi stabilirea unor parteneriate în domeniul investiţional, în special în infrastructură, agricultură şi industrie.

Ministrul Oprea a prezentat potenţialul exporturilor româneşti, oportunităţile de investiţii în România şi relevanţa portului Constanţa pentru comerţul UE-China. He Baoxiang a subliniat relaţiile bilaterale foarte bune şi şi-a exprimat disponibilitatea pentru creşterea importurilor din România. Contextul este unul favorabil, după ce preşedintele Xi Jinping a anunţat luni deschiderea Republicii Populare Chineze pentru facilitarea accesului firmelor străine la economia chineză prin reducerea tarifelor vamale, majorarea importurilor şi susţinerea comerţului mondial liber. 

Discuţii în cadrul China Internaţional Import Expo

Ştefan-Radu Oprea a mai participat marţi la un panel de discuţii în cadrul China Internaţional Import Expo, unde a vorbit despre priorităţile României în domeniul comerţului, în timpul mandatului de la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, ministrul Oprea a avut o întâlnire cu o delegaţie oficială a oraşului Ningbo.

Miercuri, Ştefan-Radu Oprea va participa la evenimente de promovare în relaţia cu provinciile Fengxiang şi Liaoning. Ministrul român se află la Shanghai în perioada 4-8 noiembrie, în continuarea vizitei oficiale la Beijing, din perioada 31 octombrie - 4 noiembrie. 

Volumul schimburilor comerciale

În prima jumătate a acestui an, volumul schimburilor comerciale între provincia Hunan şi România a fost de 22,55 milioane de USD, în creştere anuală cu 112,59%. Importurile au reprezentat 12,57 milioane de USD, în creştere cu 170,27 %, iar exporturile româneşti au atins 9,98 milioane de USD, în creştere anuală cu 67,33%.

Provincia Hunan, situată în sudul Chinei, are o suprafaţă de 211.800 km2 şi aproximativ 70 de milioane de locuitori, fiind lider în ceea ce priveşte inovaţia tehnologică, cu peste 100 de universităţi. Este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Chinei, Produsul Intern Brut al provinciei fiind de peste 500 miliarde de USD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel