Radu Beligan ar putea fi manager de teatru

agerpres_3868442
agerpres_3868442

Directorii de teatre care au împlinit 65 de ani ar putea rămâne până la urmă în fruntea instituţiilor pe care le conduc. Ordonanţa din 2013 care le interzicea acest lucru a fost dezbătută în Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor, iar membrii comisiei au votat eliminarea acestei prevederi.

Actorii-manageri le-au explicat deputaţilor că experienţa profesională este un factor important pentru cei care ajung în fruntea instituţiilor de cultură. Și Radu Beligan - în vârstă de 95 de ani - ar putea să fie manager de teatru. Maestrul a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990.

„Dacă priviţi în general, în marile instituţii, cum sunt conduse azi şi de cine, o să vedeţi că sunt personalităţi în domeniu, care ştiu despre ce e vorba, ştiu cu ce se mănâncă teatrul, muzica, arta plastică”, a argumentat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Ministrul Culturii a recunoscut că cererile directorilor de teatru sunt legitime şi a promis să le susţină. „Este o reintrare în normalitate a unor lucruri care până în momentul de faţă funcţionau”, crede Gigel Ştirbu. „Nu cred că atingerea unui prag de vârstă poate conduce la incapacitatea de a exercita un mandat de manager”, a adăugat ministrul.

Actul normativ a fost emis în timpul mandatului fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu, şi a fost votat de plenul Senatului. În forma modificată, el urmează să fie supus votului în Plenul Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.

Dorel Vișan a vorbit pentru DC News despre decizia de înlăturare de la conducerea instituţiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani

“Este o prostie din punctul de vedere al vârstei pentru că în artă, marii maeștrii sunt cei care fac treabă. Eu vorbesc acum doar despre criteriul legat de vârstă. Este o anomalie să dai un artist afară din teatru și din funcții la vârsta de 65 de ani. Artistul abia atunci creează. Abia atunci are maturitate biologică și culturală”, a spus Dorel Vișan pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel