Radiații solare periculoase anunțate pentru weekend

Radiaţiile ultraviolete vor atinge în următoarele trei zile nivelul de alertă de 8,5 unităţi, nivel foarte periculos pentru sănătatea umană. De asemenea, un val de căldură sahariană loveşte ţara, iar temperaturile cresc brusc. Cei mai expuşi vor fi turiştii aflaţi pe litoral.

Meteorologii avertizează că în următoarele zile radiaţiile ultraviolete vor atinge nivelul de alertă de 8,5, fapt ce  poate afecta serios sănătatea. Expunerea îndelungată la soare în aceste condiţii poate provoca afecţiuni grave ale pielii şi ale ochilor, precum cancerul de piele sau cataracta.

Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta - cea resimtita de corpul uman.

În mod normal, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat.

Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.

Cum să te fereşti de caniculă

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, pe perioada de canicula, sa fie urmate sfaturile medicilor si sa se evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel