Putin denunţă 'absurditatea' acuzaţiilor cehe

Putin denunţă 'absurditatea' acuzaţiilor cehe
Putin denunţă 'absurditatea' acuzaţiilor cehe

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni 'absurditatea acuzaţiilor' Pragăi, care a afirmat recent că Moscova a fost la originea exploziei unui depozit de muniţie în Republica Cehă, provocând o criză diplomatică între cele două ţări, relatează AFP.

'La cererea lui Emmanuel Macron, Vladimir Putin a comentat starea actuală a relaţiilor ruso-cehe, subliniind absurditatea acuzaţiilor Pragăi la adresa Rusiei şi măsurile luate', a informat Kremlinul într-un comunicat publicat după o convorbire telefonică între Putin şi omologul său francez.

Guvernul ceh a acuzat săptămâna trecută serviciile secrete ruse că au provocat explozia, în 2014, a acestui depozit de muniţii, provocând moartea a două persoane.

VEZI ȘI Premierii polonez, ungar şi slovac, front comun cu Cehia în faţa Rusiei lui Putin

Praga a expulzat apoi 18 diplomaţi ruşi prezentaţi ca spioni. Moscova a ripostat cerând ca 20 de diplomaţi cehi să părăsească teritoriul său, în timp ce Slovacia, România şi ţările baltice au anunţat expulzarea unor diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Praga. Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins şi el acuzaţiile cehe.

VEZI ȘI Macron, apel către Putin. Și-a exprimat 'grava sa preocupare'

'Sunt acuzaţii foarte grave care i-au fost aduse Rusiei', a spus el, calificându-le drept 'fără fundament' şi 'aducând un prejudiciu extrem' relaţiilor bilaterale. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că Bruxellesul trebuie să răspundă la aceste 'declaraţii confuze' de la Praga.

VEZI ȘI Rusia lui Putin, mesaj către SUA și UE: Să se abţină de la a interfera în afacerile interne ale Republicii Moldova

El a acuzat, de asemenea, Republica Cehă, că a încălcat 'convenţii internaţionale' stocând în acest depozit mine antipersonal interzise. Ministrul ceh de interne Jan Hamacek a cerut marţea trecută partenerilor săi din UE şi NATO să expulzeze diplomaţi ruşi pentru a susţine Praga în confruntarea sa cu Moscova. Această criză intervine în contextul în care mai multe capitale occidentale au înmulţit în ultimele săptămâni expulzările de diplomaţi ruşi, pe fondul altor acuzaţii de spionaj, de atacuri cibernetice sau de ingerinţă electorală. În replică, Moscova a recurs sistematic la măsuri de represalii şi a expulzat diplomaţi din ţările respective, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel