PROTESTE Slovacia. DECIZIA șefului poliției

Şeful poliţiei slovace, Tibor Gaspar, a respins vineri apelurile la demisie lansate cu o zi înainte de mii de manifestanţi şi sprijinite de preşedintele Andrej Kiska, pe fondul crizei provocate de asasinarea de către persoane neidentificate a unui jurnalist care ancheta cazuri de corupţie, relatează AFP.

"Nimeni din guvern nu mi-a cerut să demisionez. Chestiunea viitorului meu şi a viitorului poliţiei va fi decisă în curând", a declarat Tibor Gaspar pentru media locale RTVS şi Dennik N.

El l-a acuzat pe şeful statului de un eventual conflict de interese, dezvăluind că unitatea de elită a poliţiei slovace NAKA anchetează o posibilă infracţiune fiscală comisă de o companie considerată apropiată preşedintelui ţării.

"NAKA examinează vreo cinci acuzaţii diferite referitoare la această companie şi în două dintre aceste cazuri a fost lansată urmărirea penală", a declarat Tibor Gaspar la postul de radio Aktual.

Solicitat de AFP, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ţării, Roman Krpelan, a răspuns că "poliţia guvernată de Tibor Gaspar a intrat în lupta politică şi, pe de altă parte, nu a ştiut să protejeze viaţa jurnalistului Jan Kuciak care i-a cerut să ancheteze asupra ameninţărilor la adresa lui".

Demisia până la toamnă

Ministrul de interne, Tomas Drucker, a declarat vineri cotidianului Dennik N că intenţionează să se decidă "în câteva zile" în legătură cu viitorul lui Tibor Gaspar.

În orice caz, comandantul poliţiei trebuie să demisioneze până în toamnă, în baza reformelor adoptate înainte de izbucnirea crizei actuale.

Criza s-a declanşat după uciderea în februarie a jurnalistului Jan Kuciak, care anchetase asupra corupţiei şi legăturilor dintre oameni de afaceri italieni bănuiţi de legături cu mafia calabreză, 'Ndrangheta, şi oameni politici slovaci, inclusiv din anturajul premierului de la acea dată, Robert Fico.

Acesta din urmă a demisionat între timp, fiind înlocuit de Peter Pellegrini. Noul cabinet al coaliţiei tripartite este alcătuit în majoritate din persoane care au făcut parte din guvernul precedent, dintre care unii, ca Pellegrini, fost vice-premier, şi-au schimbat portofoliile.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel