Proteste în toată ţara. Mii de oameni în stradă

Mii de oameni protestează în Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi scandând lozinci împotriva Guvernului şi a unor lideri politici.

Mii de persoane protestează miercuri seară în Sibiu, Cluj, Timişoara şi Iaşi împotriva modificărilor adoptate la Codul de procedură penală, scandând lozinci împotriva Guvernului şi a PSD. Şi în Bucureşti, peste 4.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei.

*** Aproape 4.000 protestatari mărşăluiesc pe principalele bulevarde din Sibiu, scandând lozinci împotriva guvernului, a PSD şi a lui Liviu Dragnea, îndreptându-se înspre casa preşedintelui Klaus Iohannis.

Coloana de protestatari a pornit în jurul orei 18,00, din Piaţa Mare, din centrul istoric al Sibiului. După ce au străbătut pietonala Nicolae Bălcescu, manifestanţii au continuat pe Calea Dumbrăvii, Bulevardul Mihai Viteazu, spre Strada Semaforului, de unde au intenţia să se întoarcă de unde au plecat.

Pentru prima dată de la manifestările din februarie, protestatarii au decis să mărşăluiască pe traseul numit de ei "lung", adică au străbătut cartierele mari ale Sibiului.

Marşul de la Sibiu este estimat să se termine la ora 22,00, când în centrul oraşului va începe Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), fiind programată o proiecţie în aer liber.

*** Peste 2.000 de persoane protestează în centrul oraşului Cluj-Napoca faţă de modificările la Codul de procedură penală, cerând demisia Guvernului în timp ce bat în tobe ritmul scandărilor.

Oamenii au adus cu ei pancarte şi steaguri tricolore şi s-au strâns, începând cu ora 19,00, în Piaţa Unirii, unde scandează "Nu vă fie frică, Ardealul se ridică". Pe pancarte se pot vedea mesaje precum "Fără penali", "Hoţii merg la închisoare, nu trăiesc pe picior mare", "Demisia Tudorel Toader".

*** La Iaşi, peste 1.500 de oameni au ieşit miercuri seara din case pentru a protesta în Piaţa Unirii, nemulţumiţi fiind de legile adoptate de Parlament, în domeniul justiţiei.

Fluturând drapelul naţional, alături de steagul Uniunii Europene şi al SUA, în zgomotul asurzitor al fluierelor şi vuvuzelelor, manifestanţii strigă "PSD, ciuma roşie", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Veniţi şi voi, vă fură şi pe voi", "Veniţi cu voi, e şi pentru voi", "Justiţie, nu corupţie", "Uniţi, salvăm toată România".

Unii dintre ei cu copii în braţe sau în landouri, protestatarii strigă "Demisia", "Nu se mai poate, vrem anticipate".

"Modul în care au fost votate aceste legi lasă mult de dorit. Nu a fost dezbatere publică. Legile au fost cu dedicaţie pentru Dragnea. Mi se pare aberantă şi legea care pune victimele faţă în faţă cu agresorii", a declarat unul dintre protestatari.

După ce au stat aproximativ două ore în faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, manifestanţii au plecat în marş spre sediul PSD. De aici, ei s-au deplasat spre sediul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii, unde au huiduit.

*** În Timişoara, peste 1.500 de persoane strânse în Piaţa Victoriei/Operei cer demisia preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

"Recentele modificări aduse legilor Justiţiei sunt mult mai grave decât Ordonanţa 13. Au fost puternic huiduiţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care au dosare penale pe rol. Au modificat în aşa fel legea, încât dacă în prima instanţă a fost achitat un infractor, să nu se mai poată merge în apel decât dacă procurorii vin cu probe noi, care nu au fost prezentate în precedenta instanţă. În această situaţie este Călin Popescu-Tăriceanu. Noile modificări ale Codului de procedură penală au fost adoptate tot noaptea, ca hoţii', a afirmat un protestatar.

"Scopul lor principal nu este doar demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, ci suspendarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, dacă acesta nu-şi va da acceptul pentru legiferarea modificărilor aduse legilor justiţiei. (...). Aceasta este lovitură de stat. Trebuie să fim foarte vigilenţi. Dacă un minut intră în vigoare modificările lor, intră în vigoare legile care le iartă fărădelegile, inclusiv cele comise de Liviu Dragnea. (...) Dacă vom rămâne pasivi, vor mai pleca alte 3 milioane de români din ţară şi ţara va rămâne pe mâna penalilor", a spus un alt participant la manifestare.

Protestatarii au venit cu tobe, care au punctat momentele principale ale discursurilor. S-a scandat: "Să vă fie frică, ţara se ridică!", "Legea-i lege pentru toţi, nu e lege pentru hoţi", "Parlament penal, marş la tribunal!", "DNA să vină să vă ia", "Aţi reuşit, ne-aţi unit", "PSD, ciuma roşie", "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Dorneanu", "Hoţii, hoţii", "Justiţie, nu corupţie".

Mitingul este autorizat până la ora 23,00.

Vezi şi: Proteste în Piaţa Victoriei. Au început arestările. Mii de oameni adunaţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel