Protestatarii publică un video de la mișcarea din 12 mai. Detaliile filmate

Protest
Protest

Organizația Evoluție în instituție a explicat ce s-a întâmplat la protestul din 12 mai.

"La protestul din 12 mai, Jandarmeria Română a ridicat cu forța patru cetățeni. Pentru un tablou complet al acțiunii, Evoluție În Instituție în colaboarare cu Passport Productions a făcut un "exercițiu de imagine" în care analizează scena din unghiuri multiple, cu ajutorul filmărilor și fotografiilor. Ca martori ai evenimentului si dupa o analiză a multor mărturii foto-video de la fața locului, suntem convinși de urmatoarele: membrii Jandarmeriei Romane prezenți la fața locului au creat în mod intenționat haos pentru a reține mai mulți protestatari fără respectara normelor prevăzute de lege.

Privare de libertate

O acțiune care a dus la privarea de libertate a patru protestatari si lovirea unuia dintre cei reținuți în duba jandarmeriei. Pretextul pentru reținerea lui Cristian Mihai Dide - faptul că avea cu el un generator electric - este ridicol, întrucat generatoare sunt prezente la orice fel de eveniment public, folosite de către participanți, jandarmerie si televiziuni, iar legea, într-adevar, este aceeași pentru noi toți. Dacă Dide nu ar avea dreptul să folosească un generator la protest, nu ar avea acest drept nici Jandarmeria sau Digi24. Dar generatoare (inclusiv cel folosit de Dide), au fost mereu folosite la proteste, pentru a amplifica sunet sau pur și simplu pentru a prepara ceai cald pe timp de iarnă.

Haos și violențe

În consecință, pe 12 mai, haos si violențe au fost create nu de către protestatari, ci doar de membrii ai forțelor de ordine, jandarmi care au pervertit munca lor în interes public făcând exact ceea ce ar trebui sa prevină, punând în pericol cetățenii pe care ar trebui sa îi protejeze. Reținerea protestatarilor ar putea fi considerată arbitrară. Ar putea de asemenea ca protestatarii sa figureze și pe o agendă a Jandarmeriei, caci o dată ce ai fost amendat sau reținut, primești un fel de abonament din partea Jandarmeriei, și vei fi reținut iar și iar, indiferent de ceea ce faci sau spui. Arbitrar este pretextul pentru care un cetățean este reținut, dar ne uităm probabil la o agendă calculată când vine vorba despre persoana vizată. Asta ne conduce la presupunerea justificată că unii protestatari activi sunt vizați de Jandarmeria Română și vor fi amendați sau reținuți de îndată ce au apărut la o manifestație publică.

Inutil să adăugăm aici că ceea ce fac jandarmii violează grav legislația româna, europeană și internațională. Dacă guvernul ar dori sa oprească instituirea în mentalul colectiv a sentimentului că întreaga instituție a Jandarmeriei acționează violând Constituția României și legile Europene, atunci ar trebui să inițieze de urgență o anchetă serioasă a abuzurilor Jandarmeriei începute încă din febriuarie 2017. Dacă ministrul Carmen Dan și Imputernicit Inspector General al Jandarmeriei Sebastian Cucoș nu se dedică fără întârziere clarificării situației din 12 mai și a multelor situații recente în care abuzurile forțelor de ordine au fost documentate, atunci nu putem decât să considerăm că întreaga responsabilitate pentru cele petrecute le aparține.

Apel către presă

Nu în ultimul rând, apelăm la colegii din presa pentru a nu mai transmite declarațiile așa-zisului purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, întrucât declarațiile sale sunt un lanț de minciuni care nu merită timp de antenă, și respectiv nu poate fi îngăduit să fie puse în circulație fără fact-checking. Înțelegem perfect importanța obiectivității presei, dar obiectivitate nu înseamn a lua poziție între protestatari și un purtător de cuvânt mitoman al unei autorități de stat. Obiectivitatea presei presupune o atitudine informată si bazata pe valori. Iar o atitudine obiectiva si bazată pe valori nu îi poate ingădui jurnalistului să fie ecoul unor minciuni neverificate.

Acest material video va fi prezentat in instanță, pentru o evaluare obiectivă a situației", a transmis ONG-ul.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy