Protest 10 august. Jandarmeria Română, felicitată de lideri importanți pentru intervenție

Denisa Zamfir / 08 ian 2019 / 15:19 Salveaza PDF Comentarii
Protest 10 august
Protest 10 august

Jandarmeria Română a fost felicitată, marţi, de prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, pentru modul în care a acţionat la manifestaţiile publice din 10 august 2018 din Bucureşti şi din ţară, cu ocazia prezentării raportului de activitate al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) "Gelu Voievod".

Pentru prima dată, acest bilanţ al activităţii a fost făcut public într-un cadru festiv, la Palatul Culturii din municipiul Bistriţa, în prezenţa oficialităţilor locale şi a şefilor instituţiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a adjunctului inspectorului general al Jandarmeriei române, Gheorghe-Marian Brâncoveanu.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud, mândru de intervenția Jandarmeriei Române la protestul din 10 august

 

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, care conduce şi filiala judeţeană a PSD, Radu Moldovan, a declarat că, deşi în mass-media au fost prezentate unele reacţii "disproporţionate" ale jandarmilor la manifestările din 10 august anul trecut, el "este mândru" de Jandarmeria Română şi consideră că siguranţa cetăţeanului şi ordinea publică "sunt pe mâini bune".

"E adevărat, mass-media a prezentat şi reacţii disproporţionate, dar oamenii aceia au reacţionat, cred eu, nefiind psiholog sau specialist, în situaţii de criză - e adevărat, uneori nefericit. Eu am avut curiozitatea să întreb şi specialiştii vizavi de ceea ce se întâmplă la astfel de manifestări şi am aflat lucruri extrem de interesante. Este destul de complicat să stai să aperi lege, ordine publică, stat de de drept când manifestanţii te scuipă, te înjură şi aruncă cu tot ce au în mână în tine şi, în momentul când vrei să faci lucrul ăsta, ridică mâinile sus, ei nu au făcut nimic. E complicat şi mi-aş permite, cu toate criticile şi contestaţiile intervenţiei mele, pe care o să le primesc în mod cert, să vă spun că eu sunt mândru de ceea ce faceţi dumneavoastră, sunt mândru de cum arată Jandarmeria Română - şi aici nu iau în calcul excepţiile, tot timpul există excepţii, şi sunt bucuros că siguranţa cetăţeanului, ordinea publică sunt pe mâini bune", a spus Radu Moldovan.

Liderul judeţean al PSD a adăugat că cetăţenii nu au doar drepturi, ci şi obligaţii şi că legea nu poate fi negociată.

"Trebuie, cred, ca fiecare dintre noi să ne facem o analiză proprie în calitatea noastră de cetăţeni, despre ceea ce ne dorim. Ne dorim să avem doar drepturi sau trebuie să respectăm şi obligaţii? Ne dorim ca legea să ne apere când avem probleme şi să nu conteze când noi creăm probleme? Sau ne dorim o democraţie, un stat de drept real şi adevărat, fără abuzuri, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor?", a mai spus Radu Moldovan.

Ovidiu Frenț compară România cu Franța

 

La rândul său, prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, a apreciat că, în comparaţie cu ce s-a întâmplat în ultimele luni în Franţa, România " a dat o lecţie" în ceea ce priveşte manifestaţiile publice din 10 august 2018.

"Suntem în continuare şi rămânem adepţii liberei exprimări, liberei adunări, liberelor manifestări, pentru care am ieşit în stradă în 1989, dar în condiţiile legii şi fără a influenţa libertatea celorlalţi, cu atât mai puţin viaţa, cu atât mai puţin în a produce daune. De aceea, vreau să spun că, prin comparaţie, România şi ceea ce s-a întâmplat în august au dovedit că suntem deasupra unor ţări cu pretenţii, atât ca Jandarmerie, dar, trebuie să recunoaştem, şi ca atitudine a celor care ies în stradă pentru diferite solicitări, care pot să fie exprimate în diferite moduri. Am dat o lecţie, cred eu, şi criticile nemeritate aduse Jandarmeriei în august iată că s-au stins după ce toată lumea şi toată România a văzut ceea ce se întâmplă când lucrurile devin grave", a afirmat Frenţ.

Potrivit datelor prezentate, marţi, de către comandantul IJJ Bistriţa-Năsăud, Florin Furnea, numeroasele adunări publice organizate, anul trecut, în judeţ, au dus la o creştere cu aproximativ 25% a numărului de misiuni de asigurare a ordinii publice, acestea ajungând la 1.071.

Vezi și: Dide, lovitură pentru Jandarmeria Română. Cheltuieli de judecată

Desființare Jandarmerie. Cerva, reacție explozivă după mișcarea lui Dide


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23