Propunerile PSD şi PNL pentru BNR

Mihai Ciobanu / 01 iul 2019 / 14:39 Salveaza PDF Comentarii
BNR
Descriere foto: BNR

PSD îi va propune în Consiliul de Administrație al BNR pe actualul prim-viceguvernator al instituției Florin Georgescu și pe Gheorghe Gherghina, actual membru în CA, au afirmat surse din partid, pentru Mediafax. PNL îl susține în continuare pe Eugen Nicolăescu în funcția de viceguvernator.

Surse liberale au declarat, pentru Mediafax, că Virgil Stoenescu va fi propunerea PNL pentru funcția de membru în CA al BNR. De asemenea, USR îl va propune pe actual director de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii Cristian Popa. Acesta a fost viceguvernator al BNR în perioada 2009-2014. UDMR îl propune pe Bálint Csaba, de profesie economist, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.

Ministrul Economiei Niculae Bădălău a anunţat, vineri, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că a fost decisă susţinerea lui Mugur Isărescu, din partea PSD, pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naționale a României. Votul privind noile numiri va avea loc, cel mai probabil, miercuri, în plenul reunit al celor două camere legislative din Parlament.

 

În noul Consiliul de Administrație, PSD va face patru numiri, ALDE una, PNL două, iar USR una

 

Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de administraţie. Acesta este alcătuit din 9 membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Membrii Consiliului de administraţie nu pot fi parlamentari şi nu pot face parte, potrivit legii, din justiţie sau din administraţia publică. Structura executivă permanentă a Băncii Naţionale este formată din guvernator şi 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalţi 5 membri nu sunt salariaţi ai BNR. Preşedintele Consiliului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României.

 

Actuala componență a Consiliului de Administrație al BNR, potrivit site-ului instituției, este următoarea:

 

Guvernator - Academician Mugur Isărescu
Prim-viceguvernator - Prof. univ. dr. Florin Georgescu
Viceguvernator - Prof. univ. dr. Eugen Nicolăescu
Viceguvernator - Prof. univ. dr. Liviu Voinea
Membru - Prof. univ. dr. Marin Dinu
Membru - Academician Daniel Dăianu
Membru - Dr. Gheorghe Gherghina
Membru - Conf. univ. dr. Ágnes Nagy
Membru - Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25