EXCLUSIV  Proiect UDJG, unic în Europa - Laborator de cercetare pe Dunăre. Georgescu: În primăvara lui 2023 vrem ca nava să plece la drum. Suntem pe cale să semnăm protocoale. Avem posturi libere

Complex de laboratoare UDJG, sursa foto: ugal.ro
Complex de laboratoare UDJG, sursa foto: ugal.ro

Cel mai mare şi mai dotat laborator de cercetare din România se află la Galaţi. Prof. Lucian Georgescu, rectorul Univeristăţii Dunărea de Jos, vine cu informaţii noi. Acesta a vorbit şi despre progresele făcute până în prezent.

Prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, a stat de vorbă cu jurnalistul Bogdan Chirieac în platoul DCNews, unde a făcut mai multe anunţuri privind laboratorul plutitor de pe Dunăre, unic în Europa, finanţat din fonduri europene. Proiectul, denumit „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN”, este și cel mai mare implementat de o universitate din România, iar amplitudinea sa este dată și de caracteristica direcției de cercetare, una interdisciplinară, cu specializare inteligentă: Energie, Mediu și Schimbări climatice.

Bogdan Chirieac a ţinut să felicite conducerea universităţii încă din debutul discuţiei:

"Aveţi un proiect european unic! Acesta cu cercetarea pe Dunăre cu două componente importante: microplasticul din burta peştilor şi metale grele. Aveţi şi o navă de cercetare, totul pe fonduri europene, un proiect de 20 de milioane de euro. Important este că pe viitor vă calificaţi pentru proiecte şi mai importante."

Prof. Lucian Georgescu: Sunt importante două lucruri: să produci ceva, să produci informaţie şi să dai ceva util societăţii. Şi, în al doilea rând, să-ţi asiguri continuitatea şi sustenabilitatea, ceea ce este obligatoriu. Pentru că dacă ai o investiţie mare şi după aceea o pauză totală -  e o problemă. Chiar zilele trecute am pus bazele unui consorţiu cu finanţare nouă din ianuarie şi avem contacte cu mai multe universităţi din ţările riverane din care vrem să obţinem parteneriate iar atunci când va fi gata nava (martie-aprilie 2023) ea să fie funcţională şi să şi plece la drum, adică să nu stea în port degeaba.

Pe de altă parte, avem un centru mare, fix, o clădire care concentrează laboratoare de toate felurile (chimie, fizică, genetică, biologie, atmosferă), laboratoare care au început să facă determinări de vreo şase luni iar o parte din laboratoare funcţionează deja de aproximativ 1 an şi jumătate sau doi ani. Cercetătorii sunt unii lângă alţii, petrec timp împreună, abordează multidisciplinar subiectele şi asta e un lucru de mare valoare. 

Am avut deja mai mulţi invitaţi din ţările din vestul Europei. Au văzut şi au fost foarte încântaţi. Suntem pe cale să semnăm protocoale ca să folosim aceste instrumente şi să formăm resursă umană. Avem o problemă cu resursa umană. În sensul că avem echipamente performante şi oameni foarte buni dar încă nu sunt suficienţi. Avem acum câteva locuri libere pe care este cam greu să le ocupăm pentru că se cere un nivel de calificare superior, chiar dacă o parte din calificare se completează cu cursuri şi traininguri."

Ce cercetări se fac?

"Noi ne ocupăm de sistemele acvatice de suprafaţă din punct de vedere al dezvoltării durabile. Surprindem şi monitorizăm factorii de mediu (apă, aer, sol, sediment, faună şi floră) dar pe navă vor fi abordate şi teme de cercetare economică. De exemplu, săptămâna viitoare se votează la Parlamentul European o directivă foarte importantă care va intra în forţă la 1 ianuarie 2024 în care orice structură de peste 500 de oameni, din toată Europa, va fi obligată să producă două rapoarte nefinanciare anual, unul pe impactul asupra mediului şi unul pe guvernanţă. În funcţie de asta se vor lua măsuri de menţinere a activităţii" a mai specificat prof. Georgescu.

Ȋn laboratorul de conservare și pregătire probe (LP Fix) se realizează condiționări, extracții, concentrări, deshidratări etc. în vederea pregătirii eșantioanelor solide sau lichide pentru a fi analizate în laboratoarele dedicate: laboratorul de cromatografie (LCR Fix), laboratorul de analize instrumentale (LAI Fix), laboratorul de spectrometrie (LSP Fix) și laboratorul de ecologie acvatică (LE Fix). Probele de analizat în laboratorul de genetică (LG Fix) sunt pregătite separat.

Interviul complet poate fi urmărit aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel