Prim-ministrul Pakistanului a fost demis din funcție. Imran Khan acuză Statele Unite pentru implicare

Fotografie cu rol ilustrativ
Fotografie cu rol ilustrativ

După săptămâni de tulburări politice, prim-ministrul pakistanez Imran Khan a fost demis din funcție după un vot de neîncredere în parlament. 

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a fost demis din funțcție în urma unui vot în Adunarea Națională. Voturile pentru au fost 174 dintr-un total de 342.

Acuzat de opoziția de proastă gestionare economică și erori de politică externă, Khan a făcut tot posibilul pentru a rămâne la putere, inclusiv dizolvarea parlamentului și convocarea de noi alegeri, dar Curtea Supremă a acționat, ordonând adunării să se întrunească și să voteze. 

În Islamabad, susținătorii partidelor de opoziție au ieșit în stradă pentru a sărbători. 

„Astăzi ne-am adunat aici pentru a sărbători victoria democrației – a spus unul dintre ei – Imran Khan a făcut promisiuni false, a sedus oamenii cu promisiuni false”.

Fost campion de cricket, ales în august 2018 cu partidul Mișcarea Pakistanului pentru Justiție care promite să restabilize economia și să lupte împotriva corupției, Khan este primul prim-ministru al Pakistanului care a fost demis după un vot de cenzură parlamentar, potrivit Euronews.

Interferențe externe - ”Democrația este cea mai bună răzbunare”

”Democrația este cea mai bună răzbunare”, a spus Bilawal Zardari Bhutto, fiul fostului premier asasinat.

Imran Khan, 69 de ani, acuzat de opoziție de gestionarea proastă a economiei și de erori de politică externă, pare pus pe frânghii și nu are nicio cale de ieșire din mișcare.

Duminică, vicepreședintele parlamentului a calificat moțiunea ca fiind neconstituțională, subliniind ingerința unei puteri străine în spatele acestei mișcări.

Imran Khan însuși acuzase în repetate rânduri Statele Unite că se amestecă în afacerile interne din Pakistan cu complicitatea opoziției, cu scopul final de a-și dori căderea, deoarece era reticent să se alinieze la pozițiile SUA față de Rusia și China.

El a spus că a fost „victima unei conspirații pentru schimbarea regimului ” care implică Statele Unite și și-a îndemnat susținătorii să iasă în stradă. 

Fostul campion de cricket, în vârstă de 69 de ani, și-a părăsit reședința oficială ca prim-ministru și s-a mutat la casa sa din Bani Gala, la periferia Islamabadului.

Următorul pas acum este constituirea unui guvern interimar care va organiza noi alegeri.

Opoziția l-a nominalizat pe Shahbaz Sharif, președintele Ligii Musulmane din Pakistan și fratele fostului premier Nawaz Sharif, drept candidat pentru a conduce republica islamică, o adevărată putere mondială, dacă este să ținem cont de faptul că deține 220 de milioane de locuitori și arme nucleare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel