Președintele din Sri Lanka, tentativă eșuată de a fugi din țară. Angajații aeroportului i-au stat în cale și acesta a pierdut 4 avioane

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Gotabaya Rajapaksa, președintele din Sri Lanka, a avut o tentativă eșuată de a părăsi țara.

Președintele Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a avut o tentativă să fugă din țară, dar personalul aeroportului i-a stat în cale și l-a forțat să se retragă umilitor. Rajapaksa, care urmează să demisioneze oficial miercuri, după luni de demonstrații care i-au cerut să-și dea demisia, se pare că încerca să evadeze în Dubai luni seară.

Cu toate acestea, oficialii au spus că personalul de imigrație a refuzat să-l lase pe președinte să vină în zona VIP a aeroportului pentru a-și ștampila pașaportul și acesta nu a putut merge la cozile obișnuite de teamă să nu fie asaltat de public.

Drept urmare, Rajapaksa a ratat patru zboruri către Emiratele Arabe Unite, iar el și soția sa au trebuit să se întoarcă la o bază militară din apropiere.

Potrivit oficialilor care au vorbit cu Agence France-Presse, președintele ia în considerare acum utilizarea unei nave de patrulare a marinei pentru a fugi de pe insulă, deși acest lucru nu a putut fi confirmat.

În timp ce este încă președinte, Rajapaksa se bucură de imunitate și se crede că vrea să plece în străinătate înainte de a demisiona pentru a evita posibilitatea de a fi reținut. El este acuzat că a favorizat corupția și a gestionat rău situația economică. Drept urmare, țara a intrat în faliment și în cea mai gravă criză financiară înregistrată.

El a fost, de asemenea, acuzat de crime de război, inclusiv dispariții și crime extrajudiciare, în perioada în care a fost ministru al apărării, în războiul civil, când a luptat împotriva minorității tamile, în 2009. Timp de mai bine de un deceniu, acuzațiile împotriva sa au fost împiedicate să ajungă în instanțe.

Președintele nu a fost singurul membru al familiei care a încercat fără succes să fugă. Fratele său mai mic, Basil Rajapaksa, care a ocupat funcția de ministru de finanțe și a fost, de asemenea, acuzat de corupție pe scară largă, a fost împiedicat să se îmbarce într-un zbor către SUA, via Dubai, marți dimineață, după ce alți pasageri au protestat, conform TheGuardian.

Proteste masive în Sri Lanka, țară intrată în faliment. SUA intervine

Statele Unite au venit cu un apel și le-au cerut duminică viitorilor noi lideri din Sri Lanka să acţioneze rapid pentru a reface stabilitatea economică şi a potoli nemulţumirea populară, informează Agerpres, citând AFP.

Noul guvern din Sri Lanka va trebui să "lucreze rapid pentru a identifica şi a implementa soluţii care vor aduce stabilitate economică pe termen lung şi vor calma nemulţumirea populaţiei din Sri Lanka faţă de deteriorarea condiţiilor economice, inclusiv penuria de electricitate, alimente şi combustibil", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat la Bangkok, unde se află în vizită secretarul de stat american Antony Blinken.

SUA face apel, de asemenea, la "parlamentul din Sri Lanka să abordeze această etapă cu voinţa de a îmbunătăţi situaţia naţiunii şi nu pe cea a unui anumit partid politic", a continuat purtătorul de cuvânt (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel