Președintele Cehiei spune că rușii „nu sunt nebuni“ să invadeze Ucraina la o dată anunțată de SUA

 Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Miloš Zeman, președintele Republicii Cehe, nu vede plauzibilă ipoteza unei invazii ruse în Ucraina.

Președintele Miloš Zeman nu se așteaptă ca Rusia să declanșeze un atac armat asupra Ucrainei, descriind informația drept un moment jenant al serviciilor de informații americane, într-un interviu pentru ziarul Mladá fronta DNES.

Zeman a reiterat că războiul le-ar face mai mult rău rușilor, deoarece vor primi sancțiuni economice, și, astfel, Moscova nu va risca o invazie.

El a refuzat însă să excludă că situația ar putea duce la un conflict local la granițele republicilor autoproclamate din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, care se află la comanda separatiștilor.

„Rușii nu sunt nebuni să se angajeze într-o operațiune care le va face mai mult rău decât bine”, a declarat președintele ceh.

„În ceea ce privește serviciile de informații din SUA, acesta este al treilea moment jenant. Primul a fost în Irak, unde nu au fost găsite arme de distrugere în masă. Al doilea a fost în Afganistan când au susținut că talibanii nu vor cuceri niciodată Kabul. Ei bine, al treilea este acum”, a adăugat Zeman.

Potrivit acestuia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar trebui să demisioneze din cauza retragerii haotice a trupelor NATO din Afganistan. Zeman s-a opus oricărei retrageri a trupelor din țară, spunând că se teme că va deveni o zonă unde terorismul va înflori.

Zeman a mai spus că retragerea trupelor ruse după finalizarea exercițiului militar înseamnă că nu va exista război. Ministerul rus al Apărării a anunțat întoarcerea unor militari în garnizoane după antrenamentul de la granița cu Ucraina. De cealaltă parte, SUA au precizat că Rusia și-a sporit prezența militară la graniță, scrie RMX.

Data de 20 februarie, posibilă invazie asupra Ucrainei. Michael Coffman, analist militar, face precizări de ultimă oră

După ce posibilul atac al Rusiei, prognozat pentru perioada 15-16 februarie, nu a avut loc, în mediul de analiză este luată în calcul o nouă dată privind posibila invazie asupra Ucrainei.

Michael Coffman, analist militar și cercetător senior la Centrul de Analiză Navală din SUA, confirmă opiniile potrivit cărora perspectiva invaziei din 16 februarie a fost exagerată și întărește rândurile celor care susțin că trebuie acordată o atenție deosebită datei de 20 februarie și zilelor imediat următoare.

Ziua de duminică, 20 februarie, este relevantă în primul rând pentru faptul că reprezintă data la care exercițiile militare ruso-belaruse se vor încheia, iar trupele ruse ar trebui să înceapă defluirea către garnizoanele de dislocare permanentă. Cel puțin așa rezultă din declarația Ministerului Apărării din Belarus, care a precizat că “toți soldații ruși vor părăsi teritoriul” republicii după exerciții (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel