Președintele Cehiei, Milos Zeman, internat la terapie intensivă. Medicul nu are voie să dezvăluie diagnosticul

Președintele Cehiei a fost internat în spital. Starea de sănătate, învăluită în mister  /  Sursă foto: Facebook Milos Zeman
Președintele Cehiei a fost internat în spital. Starea de sănătate, învăluită în mister / Sursă foto: Facebook Milos Zeman

Preşedintele ceh Milos Zeman se află sub tratament la unitatea de terapie intensivă a unui spital militar din Praga, a anunţat duminică directorul acestui spital, după ce în cursul dimineţii şeful statului a fost internat de urgenţă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Directorul spitalului militar central din Praga a declarat că Zeman este tratat pentru complicaţiile survenite în urma unei afecţiuni cunoscute, dar a refuzat să precizeze diagnosticul. Nu am autorizaţie din partea preşedintelui să comunic diagnosticul, a declarat directorul spitalului. Este cunoscut însă cu preşedintele ceh, în vârstă de 77 de ani, suferă de mai multe afecţiuni, printre care şi o neuropatie diabetică din cauza căreia este nevoit să de deplaseze într-un scaun rulant.

Spitalizarea sa survine a doua zi după alegerile legislative, încheiate cu înfrângerea partidului ANO al premierului în exerciţiu Andrej Babis, în pofida previziunilor dinaintea scrutinului care-l dădeau pe acesta câştigător. Înainte să fie transportat la spital, Zeman a avut o scurtă discuţie cu Babis.

Starea lui Milos Zeman complică viața politică din Cehia



Şeful statului este cel care desemnează premierul după alegeri, iar spitalizarea sa ar putea complica evoluţiile post-electorale. Dacă postul de preşedinte devine vacant, prerogativele acestuia sunt preluate de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Zeman, un politician social-democrat, a dat de înţeles înaintea alegerilor că doreşte să-l desemneze premier tot pe vechiul său aliat Babis, deşi partidul acestuia a încheiat alegerile pe poziţia a doua şi o alianţă de centru-dreapta clasată pe primul loc poate forma o majoritate cu alte două formaţiuni.

Conform rezultatelor cvasi-finale, această alianţă de centru-dreapta alcătuită din Partidul Democratic Civic TOP 09 şi Uniunea Creştin-Democrată a obţinut 27,78% din voturi, asigurându-şi 72 de mandate în legislativ, în timp ce ANO are 27,14% şi 71 de mandate. Împreună cu Partidului Piraţilor (antisistem) şi cu mişcarea centristă a Primarilor şi Independenţilor (STAN), respectiva alianţă poate forma o coaliţie care să deţină 108 din cele 200 de mandate în legislativ, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel