Preşedintele Bulgariei dă vina pe fostul guvern pentru expulzarea diplomaţilor ruşi: Act fără precedent

Bulgaria a semnat un protocol cu Macedonia de Nord pentru a permite aderarea acesteia la UE / Fotografie de la Nadejda Bostanova, Pexels
Bulgaria a semnat un protocol cu Macedonia de Nord pentru a permite aderarea acesteia la UE / Fotografie de la Nadejda Bostanova, Pexels

Rumen Radev, preşedintele Bulgariei, dă vina pe fostul guvern pentru expulzarea diplomaţilor ruşi şi spune că este un act fără precedent. 

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a comentat tensiunea creată la nivel diplomatic între Sofia şi Moscova. Şeful statului bulgar a subliniat că această decizie creşte riscul pentru Bulgaria, în special pentru energie, economie şi cetăţeni.

"Expulzarea simultană a 70 de funcţionari diplomatici din Ambasada Rusiei este un act fără precedent şi responsabilitatea pentru acesta revine guvernului şi liderilor din coaliţie. Oricine lucrează împotriva intereselor Bulgariei trebuie să suporte consecinţele, dar acest lucru trebuie făcut în conformitate cu procedurile stabilite şi prin prezentarea probelor. Restabilirea încrederii în clasa politică necesită transparenţă în ceea ce priveşte finanţarea politicienilor bulgari din exterior, dar nu este mai puţin important ca analiştii şi oratorii care modelează opinia publică să anunţe dacă primesc şi finanţare din afară", a adăugat Radev.

Referitor la predarea mandatului de formare a unui nou cabinet celei mai mari forţe politice din parlament, "Continuăm Schimbarea" şi dacă este posibil un sprijin pentru formarea unui nou guvern, preşedintele a declarat laconic: "Nu are rost să discutăm o majoritate parlamentară şi politicile acesteia înainte să ştim dacă se va forma. Să aşteptăm până vineri, să vedem dacă cel mai mare grup parlamentar va reuşi să îndeplinească mandatul oferit. Ne mişcăm conform Constituţiei", conform Rador.

Rusia ameninţă UE cu măsuri, după ce Bulgaria a expulzat mai mulţi diplomaţi ruşi

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, avertizează că Federaţia Rusă ar putea lua contramăsuri împotriva Uniunii Europene, după ce Bulgaria a decis expulzarea mai multor diplomaţi ruşi. 

Moscova ar putea întreprinde măsuri împotriva întregii Uniuni Europene, drept răspuns la expulzarea diplomaţilor ruşi din Bulgaria. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a avertizat în legătură cu posibilitatea ca Rusia să recurgă la contramăsuri împotriva Uniunii Europene, în legătură cu sprijinul acordat de UE în favoarea deciziei autorităţilor bulgare de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

Decizia politizată a Sofiei, cu privire la reducerea nejustificată a personalului nostru diplomatic din Bulgaria, în mod evident nu va rămâne fără o reacţie la nivel bilateral. Serviciul European de Acţiune Externă ar trebui să înţeleagă faptul că sprijinirea în mod necugetat a acţiunilor antiruseşti ale unor state membre face responsabilă întreaga Uniune Europeană de consecinţele acestora, inclusiv în ceea ce priveşte măsurile de retorsiune venite din partea noastră, a afirmat Zaharova, răspunzând astfel la o întrebare adresată de presa rusă, răspuns publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la rândul său că Ambasada Rusiei de la Sofia nu mai poate funcţiona în mod normal în aceste condiţii. Acesta notează că declararea fără nicio justificare şi fără să existe nici cea mai mică tentativă de a oferi vreo explicaţie pentru declararea persona non grata a 70 de diplomaţi ruşi şi membri ai personalului administrativ, tehnic şi economic este un pas care depăşeşte cu mult sfera practicii diplomatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel