Preşedintele ANCOM: Nu există motive pentru creşterea tarifelor la serviciile de telefonie mobilă

om la telefon
om la telefon

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, consideră că nu există motive pentru creşterea tarifele la serviciile de telefonie mobilă odată cu scoaterea la licitaţie a licenţelor de spectru în 2012, dar nici riscul ca utilizatorii români să nu aibă acces la aceste servicii.

"Nu s-a pus niciodată problema ca serviciile de telefonie mobilă să fie întrerupte odată cu scoaterea la licitaţie a licenţelor de spectru şi nici ca utilizatorii din România să nu aibă acces la servicii începând cu o anumită dată. (...) Consider că nu există motive pentru creşterea tarifelor la serviciile de telefonie mobilă existente deoarece acestea sunt date de nivelul de concurenţă din piaţă, care nu permite acest lucru", a spus Cătălin Marinescu.

Acesta a precizat că operatorii care vor veni la licitaţia pentru atribuirea licenţelor de spectru îşi vor face calculele în funcţie de banii investiţi în licenţă, în dezvoltarea reţelei, dar şi de targetul de clienţi.

"Cu siguranţă, operatorii îşi vor face aceste calcule când vor veni la licitaţie. Este important şi pentru operatori să ştie de la început pe ce bandă mizează pentru a-şi dezvolta reţeaua şi a oferi servicii, astfel încât să îşi poată recupera investiţiile pe care le vor face, mai ales pe banda 1800 şi 2600 MHz, unde pot să implementeze servicii de telefonie de generaţia a patra", a explicat şeful ANCOM.

Autoritatea de Reglementare a anunţat, miercuri, că va scoate la licitaţie, în prima parte a anului 2012, toate frecvenţele radio disponibile din benzile de 900 şi 1800 MHz, care sunt utilizate în acest moment de Cosmote, Orange şi Vodafone.

Obiectivul ANCOM este de a organiza o sesiune de licitaţie pentru cele patru benzi: 800, 900, 1800 şi 2600 MHz, licitaţia fiind bazată pe ofertele financiare.

"În luna ianuarie vor apărea principiile şi programul licitaţiei, toate urmând să fie supuse consultării publice. Toate condiţiile şi principiile licitaţiei vor apărea numai în urma discuţiilor cu industria", a adăugat preşedintele ANCOM.

Acesta a precizat ca motivul întârzierii acestui proces, anunţat cu doar trei zile înainte de a expira licenţa operatorilor principali din piaţă - Vodafone şi Orange - a fost cauzat de complexitatea acestui tip de licitaţie.

"Soluţia a venit târziu, deşi discuţiile de reînnoire a licenţelor sau atribuire a noilor licenţe au început la mijlocul lui 2010. Noi urmărim interesul statului român, respectiv utilizarea eficientă a spectrului şi o valoare justă pentru licenţele care se acordă, dar şi interesul utilizatorului şi cel al industriei. A durat atât de mult pentru că trebuiau armonizate toate interesele acestor grupuri", a spus preşedintele ANCOM.

Licitaţia va fi programată în prima jumătate a anului 2012, iar noile licenţe pe benzile de frecvenţă în care au licenţa operatorii Orange, Vodafone şi Cosmote vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013.

ANCOM a decis ca licenţele Orange şi Vodafone să fie prelungite până la 31 decembrie 2012, urmând ca noile licenţe să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2013, în cazul benzilor deţinute în prezent de Orange România şi Vodafone România, şi, respectiv, cu data de 6 aprilie 2014, în cazul benzilor deţinute în prezent de Cosmote.

Operatorii de telefonie mobilă nu au dorit să comenteze în acest moment decizia ANCOM privind scoaterea la licitaţie a licenţelor de spectru în 2012

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel