Urmărește emisiunea live


Preot concediat din funcţia de secretar de presă la o eparhie din Rusia după ce a spus că este gata să-i strângă mâna lui Navalnîi

Un preot, concediat din funcţia de secretar de presă la o eparhie din Rusia după ce a spus că este gata să-i strângă mâna lui Navalnîi  / Foto ilustrativ Pixabay
Un preot, concediat din funcţia de secretar de presă la o eparhie din Rusia după ce a spus că este gata să-i strângă mâna lui Navalnîi / Foto ilustrativ Pixabay

Clericul Gheorghi Suhoboki, care ocupa până zilele trecute funcţia de secretar de presă la eparhia Melekess (regiunea Ulianovsk, în sud-estul părţii europene a Rusiei), a fost demis din funcţie.

Motivul invocat a fost o postare pe o reţea de socializare în care afirma că este gata să-i strângă mâna lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant rus, relatează joi agenţia de presă Znak.com.

Certat de şeful eparhiei Diodor (Isaev)

Preotul a scris că, după ce Navalnîi a primit Premiul Saharov, este gata să-i strângă mâna. După această postare, Suhoboki a fost sunat de şeful eparhiei Diodor (Isaev), care l-a certat şi a spus că 'a primit deja apeluri telefonice de la Moscova', cerându-i-se cu insistenţă să se debaraseze de secretarul său de presă.

Într-un gest de a arăta cum stă de fapt problema 'libertăţii de exprimare în Biserica Rusă', preotul a postat înregistrarea conversaţiei telefonice cu eparhul pe o reţea de social media.

'Ce fel de provocare ai pus din nou la cale? Pentru ce? Pentru a atrage atenţia autorităţilor? Le-ai atras-o... Ascultă, nu o mai face pe prostul, am obosit deja... Navalnîi, Ucraina ...De ce ai nevoie de toate astea? Eşti secretar de presă al eparhiei, la ce bun tulburi apele?', i-a spus între altele şeful eparhiei.

Preotul a postat pe TikTok documentul prin care era eliberat din funcţie

Ulterior, preotul a postat pe TikTok şi documentul prin care era eliberat din funcţie, sub care a concluzionat: 'Nu există în zilele noastre libertate de exprimare în Biserica Ortodoxă Rusă!'.

Premiul Saharov pe 2021 pentru libertatea de gândire i-a fost decernat recent de către Parlamentul European disidentului rus Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, pentru a saluta lupta sa 'neîncetată' pentru democraţie şi împotriva corupţiei în ţara sa.

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, care a supravieţuit unei otrăviri în august 2020 cu agent neurotoxic de uz militar, ispăşeşte în prezent o condamnare de doi ani şi jumătate pentru încălcarea eliberării condiţionate, dosar despre care susţine că este fabricat.

Adversarul nr.1 al Kremlinului

Opozantul, considerat adversarul nr.1 al Kremlinului, a fost inclus de organizaţia rusă pentru drepturile omului Memorial pe lista deţinuţilor politici ruşi. Organizaţiile având legătură cu Navalnîi au fost calificate în iunie drept 'extremiste' de către putere, ceea ce a dus la închiderea lor şi la interdicţia pentru membrii acestora de a putea candida la alegerile legislative din septembrie.

În Rusia sunt în prezent cel puţin 420 de deţinuţi politici, faţă de 362 anul trecut, a indicat miercuri Memorial în cursul unei conferinţe de presă, potrivit AFP.

'Este o realitate tristă şi îngrijorătoare', subliniază responsabilul Memorial, care menţiona în 2015 un număr de 46 de deţinuţi politici, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel