Premierul Cehiei, acuze dure la adresa lui Kovesi. "EPPO, un nou bici"

Premierul Cehiei, atacă Parchetul European condus de Kovesi: Este un nou bici!
Premierul Cehiei, atacă Parchetul European condus de Kovesi: Este un nou bici!

Premierul Cehiei, Andrej Babis, a declarat că noul Parchet European, condus de Laura Codruța Kovesi, este ”un nou bici”.

Premierul Cehiei, Andrej Babis, a declarat că noul Parchet European, care este condus de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, este ”un nou bici” care poate fi folosit împotriva sa. Șeful guvernului de la Praga va fi anchetat în primul dosar major al instituției, în care acesta este acuzat de fraude cu fonduri UE, scrie Euroactiv.com. Acuzațiile lui Andrej Babis vin după ce Parchetul General al Cehiei a confirmat informațiile apărute în presă la începutul lunii, potrivit cărora dosarul a fost declinat către Parchetul European.

„Înalta Procuratură de Stat din Praga nu mai este activă în această privință.”, a confirmat secretarul Înaltului Procuror de Stat Lenka Bradáčová.

Potrivit premierului ceh, Parchetul European este „o altă instituție care intervine în afacerile interne ale Republicii Cehe”, care mută treptat „tot mai multe puteri” la Bruxelles. Andrej Babis este acuzat de conflict de interese. Potrivit raportului redactat de auditorii Comisiei Europene, Babis a controlat în continuare conglomeratul agricol Agrofert care a primit fonduri europene de milioane de euro în timpul mandatului său, chiar dacă acesta a transferat nominal proprietatea asupra sa către două fonduri fiduciare, în 2017. Parchetul European a acceptat deja 12 dosare din Cehia, una dintre primele state UE care s-au alăturat proiectului de înființare a noii instanțe. Această instutție și-a început activitatea la 1 iunie. 

Ungaria crede că L.C. Kovesi afectează imaginea EPPO

Gergely Gulyas, omul lui Viktor Orban, a spus că Ungaria nu susține Parchetul European (EPPO) pentru că guvernul de la Budapesta consideră că sunt domenii în care o integrare europeană sporită poate fi dăunătoare  suveranităţii naţionale, conform MTI, citată de Agerpres. 

În cadrul unei declarații de presă, Gergely Gulyas a vorbit și despre Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, fost procuror-șef al DNA în țara noastră. Șeful de cabinet al lui Viktor Orban afirmă că Laurei Codruța Kovesi nu este persoană potrivită pentru a conduce EPPO. Mai mult, el susține că numirea ei la șefia EPPO ar putea chiar afecta eficienţa organizaţiei, conform sursei citate.

VEZI ȘI: Kovesi, sabotată de Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia, Irlanda, Finlanda şi Slovenia în noul Parchet European: Decizie politică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel