Premieră la Teatrul Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat vă invită sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00 şi duminică, 19 mai, de la orele 11.00 şi 19.00, la PREMIERA unei producţii de excepţie, în regia lui Andrei Munteanu - SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ, după povestirile lui Shalom Aleihem, cu permisiunea specială din partea lui Arnold Perl, lbretul de Joseph Stein, muzica de Jerry Bock, versurile de Sheldon Harnick. Creat la New York Stage, cu sprijinul producătorului şi regizorului de teatru american Harold Prince, spectacolul a avut premiera la New York Stage în regia şi coregrafia lui Jerome Robbins.

Shalom Aleihem, părintele literaturii evreieşti moderne, este renumit pentru proza sa plină de viaţă, în care zugrăveşte, în tuşe satirice, tradiţiile comunităţilor evreieşti din secolul al XIX-lea. Piesa "Scripcarul pe acoperiş", o poveste adaptată după romanul său - "Fiicele lui Tevie", a fost primul musical de pe Broadway care a depăşit 3000 de reprezentaţii.

Prin mesajul umanist, prin umorul şi sensibilitatea transmisă, "Scripcarul pe acoperiş" a devenit un reper cultural universal. Tevie speră că viaţa poate fi trăită împreună în pace, bună convieţuire şi încearcă să-şi menţină familia unită, prin respectarea tradiţiilor evreieşti în Anatevka, un mic sat ucrainian de la începutul secolului XX. Oscilând între a onora trecutul şi a accepta progresul, străduindu-se să-şi păstreze echilibrul vital şi armonia, alternând permanent între comedie (ca modalitate de a rezista în faţa adversităţilor vieţii) şi dramă, Tevie duce o existenţă conflictuală cu sine însuşi. Trecând permanent de la tradiţie la emanicipare, el pledează pentru toleranţă, înţelegere şi acceptare.

Istoria îi va destabiliza valorile şi-i va nărui speranţele. Şi totuşi, dincolo de suferinţa pogromului, rămâne vie imaginea scripcarului pe acoperiş, un simbol al spiritului poporului evreu, aflat într-un fragil echilibru şi într-o continuă luptă pentru supravieţuire.

Spectacolul "Scripcarul pe acoperiş" respiră prin bucurie, prin speranţă, prin frumuseţea influenţelor folclorice pitoreşti, prin farmecul umorului evreiesc, presărat cu muzică şi parfum de Chagall. Un permanent motiv de sărbătoare, ce invită publicul să celebreze bucuria, dragostea şi, mai presus de toate, Viaţa!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel