Postul Sfinţilor Petru şi Pavel. Cum se calculează durata postului și când este dezlegare la pește

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Începând de luni, 12 iunie, creștinii intră în postul Sf. Petru şi Pavel,  cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel au murit in anul 67 ca si martiri ai credintei crestine. Sfantul Petru a murit fiind rastignit cu capul in jos la Roma, iar Sfantul Pavel si-a cunoscut sfarsitul fiind decapitat. Avand in vedere ca cei doi s-au dat viata pentru credinta in acelasi an, ei sunt sarbatoriti in aceeasi zi in fiecare an, pe 29 iunie. Inaintea sarbatorii acestora, credinciosii tin un post de cateva zile in care se curata de pacate si se reapropie de divinitate. Postul sfintilor Petru si Pavel este unul din cele patru posturi mari ale anului crestin ortodox.
Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt si subiectul traditiilor si obiceiurilor populare: se spune ca acestia stau in Luna, unul in dreapta si unul in stanga acesteia. Petru este cel care tine cheile imparatiei Domnului si portile Raiului, el fiind considerat mana dreapta a lui Dumnezeu. Se pare ca sfantul patroneaza grindina, lucrarile agrare, piatra si plugurile. San-Petru este cel la care se roaga credinciosii cand au nevoie de ploaie sau de oprirea potoapelor, caci el are grija de ploaie si caldura.

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel marchează vremea secerișului și jumătatea verii agrare

Sarbatoarea sfintilor Petru si Pavel se tine timp de trei zile pentru ca agricultorii sa fie protejati impotriva potoapelor si pentru ca granele lor sa fie bogate. In lumea rurala sarbatoarea este cunoscuta sub numele de San-Petru de Vara si marcheaza vremea secerisului si jumatatea verii agrare. Ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care pana in aceasta zi umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara si care isi gasesc culcusul in locuri in care nu le este permis. Un mod de protectie impotriva acestor duhuri sunt usturoiul si pelinul.

Sarbatoarea Sfintii Apostoli Petru si Pavel aduce si licuricii ce au parte de legendele lor. Licuricii ar fi scantei care ajung pe pamant dupa ce sfantul Petru da cu biciul in Rai. Licuricii sunt trimisi de sfant pe pamant pentru a-i proteja pe oamenii rataciti in padure. Ziua de San-Petru se tine pentru ca lupii sa stea departe de vite si sarbatoarea numita si Mosii de San-Petru permit pomenele pentru cei plecati dintre noi: mere dulci, lumanari si colaci.

Se spune ca Sfantul Petru umbla imbracat in haine populare taranesti si ca ii place sa lucreze pamantul, creste si are grija de vite si ii place si sa pescuiasca. Cand oamenii erau foarte credinciosi, se spune ca San-Petru si Dumnezeu umblau pe pamant si vorbeau cu oamenii.

Postul Sf. Petru şi Pavel. Primele mărturii despre Postul Apostolilor Petru şi Pavel le avem din secolul al IV lea, în Constituţiile Apostolice. Mai târziu vom găsi informaţii despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului şi Leon cel Mare. Potrivit cercetătorilor, acest post era ţinut la început numai în cercurile monahale şi abia mai târziu s-a extins şi la credincioşi, potrivit crstinortodox.ro.

Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminică Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii - Pogorârea Sfântului Duh. Ţinând seama că menţinem Pascalia calendarului ne]ndreptat, Sfintele Paşti se pot sărbători între 4 aprilie şi 8 mai. Astfel, se poate întâmplă ca Duminică Tuturor Sfintior să fie după 29 iunie şi Postul Sfinţilor Petru şi Pavel să se desfiinţeze. Aşa s-a întâmplat în anii 1945 şi 1956, când Învierea a fost prăznuită pe 6 mai. În cele două cazuri, Sfântul Sinod a hotărât să se ţină trei zile dinaintea sărbătorii Sfinţilor Apostoli. O situaţie similară am avut şi în anul 1983, când am sărbătorit Sfintele Paşti pe 8 mai, iar Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost numai de două zile, 27-28 iunie.

Cum se calculează durata postului

Pentru a afla durata Postului Sampetrului din orice an, se foloseşte următoarea regulă: câte zile sunt de la dată Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile ţine postul.

Dezlegare la peşte în Postul Sfinţilor Petru şi Pavel

Postul Sf. Petru şi Pavel. În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, sâmbătă şi duminică se mănâncă peşte. Avem dezlegarea la peşte şi pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Dezlegarea la peşte avem şi luni, marţi şi joi, numai dacă în aceste zile prăznuim un sfânt cu doxologie mare şi cu cruce neagră în calendar. Când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn şi vin. Dacă sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peşte, vin şi ulei.

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel. Tradiții și obiceiuri

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.
Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel