Postul Sfinților Petru și Pavel, 2023. Zile cu dezlegare la pește, vin și ulei

Pe data de 29 iunie, credincioșii ortodocși îi vor sărbători pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În acest interval, credincioșii care postesc pot mânca pește în zilele de 17, 18, 19, 24 și 25 iunie.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2023. Sfinții Apostoli Petru și Pavel au murit în anul 67 ca și martiri ai credinței creștine. Sfântul Petru a murit fiind răstignit cu capul în jos la Roma, iar Sfântul Pavel și-a cunoscut sfârșitul fiind decapitat. Având în vedere că cei doi și-au dat viața pentru credință în același an, ei sunt sărbătoriți în aceeasi zi, în fiecare an, pe 29 iunie. Înaintea sărbătorii acestora, credincioșii țin un post de câteva zile în care se curăță de păcate și se reapropie de divinitate. Postul sfinților Petru și Pavel este unul din cele patru posturi mari ale anului creștin ortodox.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2023. Postul Sfinților Petru și Pavel începe pe data de 12 iunie și se termină pe 28 iunie, în ajunul sărbătorii Sfinților Petru și Pavel. Postul este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde diferite acte mai importante.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2023. În vechime, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Încă din secolul al IV-lea, există primele mărturii referitoare la Postul Apostolilor Petru și Pavel, în Constituțiile Apostolice.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2023. Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminică Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii - Pogorârea Sfântului Duh. Ţinând seama că menţinem Pascalia calendarului neîndreptat, Sfintele Paşti se pot sărbători între 4 aprilie şi 8 mai. Astfel, se poate întâmplă ca Duminică Tuturor Sfintior să fie după 29 iunie şi Postul Sfinţilor Petru şi Pavel să se desfiinţeze. Aşa s-a întâmplat în anii 1945 şi 1956, când Învierea a fost prăznuită pe 6 mai. În cele două cazuri, Sfântul Sinod a hotărât să se ţină trei zile dinaintea sărbătorii Sfinţilor Apostoli. O situaţie similară am avut şi în anul 1983, când am sărbătorit Sfintele Paşti pe 8 mai, iar Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost numai de două zile, 27-28 iunie.

Postul Sfinților Petru și Pavel, zile cu dezlegare la pește, vin și ulei

În cursul zilelor de luni, miercuri și vineri, în Postul Sfinților Petru și Pavel se consumă hrană fără ulei, iar marți și joi este dezlegare la hrană gătită cu untdelemn. Pește se mănâncă doar sâmbăta și duminica. De asemenea, va fi dezlegare la pește pe 24 iunie, atunci când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Totodată, dezlegare la pește va fi luni, marți și joi, însă doar dacă în aceste zile este o sărbătoare cu cruce neagră în calendar. Dacă o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, este dezlegare la vin și untdelemn. Iată zilele cu dezlegare la vin, pește și untdelemn:

    Marți, 13 iunie – Sfânta Mucenică Achilina – dezlegare la ulei și vin;
    Joi, 15 iunie – Sfântul Proroc Amos – dezlegare la ulei și vin;
    Sâmbătă, 17 iunie – Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail – dezlegare la pește;
    Duminică, 18 iunie – Duminica Sfinților romani. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul – dezlegare la pește;
    Luni, 19 iunie – Sfântul Apostol Iuda – dezlegare la pește;
    Marți, 20 iunie – Sfântul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor – dezlegare la ulei și vin;
    Joi, 22 iunie – Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Mucenic Eusebie – dezlegare la ulei și vin;
    Sâmbătă, 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – dezlegare la pește;
    Duminică, 25 iunie – Sfânta Muceniță Fevronia – dezlegare la pește;
    Marți, 27 iunie – Sfântul Cuvios Samson, primitor de străini – dezlegare la ulei și vin.

Rugăciune din timpul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel