Postul Paștelui 2019. Arsenie Boca, cinci sfaturi importante

Ema Apostu / 12 Martie 2019 / 16:12 Salveaza PDF Comentarii
Arsenie Boca
Arsenie Boca

Postul Paștelui 2019. Arsenie Boca, cinci sfaturi importante. Părintele Arsenie Boca a lăsat o serie de reguli pentru Postul Paștelui, după care credincioșii ar trebui să se ghideze.

Postul Paștelui 2019. Arsenie Boca, cinci sfaturi importante. 1. "Postul cu măsură sau mâncarea odată în zi (a nu se sătura). Mâncarea să fie de un singur fel, din bucate neînsemnate şi care se găsesc fără bătaie de cap şi pe care nu le pofteşte sufletul. Să mănânce în fiecare zi un fel cu înfrânare. Vinul e folositor la bătrâneţe, la neputinţă şi la frig şi atunci puţin. Iar la tinereţe, la căldură şi la sănătate mai bună este apa – dar şi aceasta puţină, căci setea e mai bună decât toate poftele trupeşti" (Cărarea Împărăţiei, Editura Charisma, 2007).

Postul Paștelui 2019. Arsenie Boca, cinci sfaturi importante. 2. "Postul ne ajută să ne întâlnim cu Dumnezeu și de a avea parte de iubirea lui Dumnezeu, de câștigarea Impara­tiei Sale, de a vedea lumina dumnezeiască de care au avut parte mucenicii. De pildă, Sfântul Ștefan care, „fiind plin de Duh Sfânt și privind la cer, a văzut slavă lui Dumnezeu și pe Iisus stând de-a dreaptă lui Dumnezeu. Și a zis: Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreaptă lui Dumnezeu!".

Vezi și: Rețete mâncare post. Clătite pufoase de post: Secretul gospodinelor

Postul Paștelui 2019. Arsenie Boca, cinci sfaturi importante. 3. "Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine. Postul şi rugăciunea sunt două mijloace prin care curăţim firea de patimi. Toţi oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul cu rugăciune şi post. Şi Iisus a postit 40 de zile punând postul începătură a vestirii împărăţiei lui Dumnezeu, deşi Lui nu-I trebuia, fiind nepătimaş. Cu trupul însă nu putem trata decât prin post. El nu ştie şi nu recunoaşte convingeri. De aceea el trebuie uscat, încet şi cu socoteală, fiindcă în mocirla uscată porcii patimilor nu mai vin să se scalde. Ochii văd lucrurile, mintea vede gândurile. Postul curăţeşte ochiul, rugăciunea curăţeşte mintea". (O sinteză a lucrării Părintelui Arsenie Boca), scrie a1.ro.

Postul Paștelui 2019. Arsenie Boca, cinci sfaturi importante. 4. "Cum să postim? Iată şi măsura pe care au văzut-o toţi Sfinţii Părinţi. Lepădarea de carne, grăsimi şi înfrânarea de la săturare. Şi e drept că una este foamea şi alta este pofta: una-i trebuinţă şi alta e patimă, şi patima trebuie ucisă. (...) Vremea postului trebuie să fie şi înfrânare trupească pentru soţi".

Postul Paștelui 2019. Arsenie Boca, cinci sfaturi importante. 5. "Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci: clevetind, muşcând cu gura, osândind cu vorba şi ucigând cu gândul. Postul nu e, mai ales în creştinism, numai un regim al stomacului", (Cuvinte vii – Părintele Arsenie Boca – Ediţia a doua, Editura Charisma, 2006).

Vezi și: Mâncare de post. Ardei umpluți: Rețeta măicuţelor de la Mânăstirea Prislop

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25