Ponta l-a învins pe Băsescu pe tema Schengen. Cum va folosi președintele eșecul aderării

ponta-basescu dece
ponta-basescu dece

Premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu nu au putut vorbi pe o singură voce pe drumul României spre Schengen. Ponta a lansat ofensiva când a invocat scrisoarea ce trebuia trimisă liderilor europeni. Traian Băsescu s-a apărat, refuzând să semneze epistola, motivând că parafa sa nu are valoare. Susținătorii lui Băsescu au început apoi atacul pe linia MCV, acuzând că USL nu se descotorosește de miniștrii penali sau de parlamentarii acuzați de incompatibilitate. USL a susținut că, prin atitudinea sa, Băsescu nu vrea ca România să intre în Schengen. Președintelui i se reproșează că nu a făcut lobby pe lângă Angela Merkel, dar politologii spun că Băsescu, după episodul din vară, n-ar îndrăzni să-i ceară cancelarului german să devină, din nou, colacul său de salvare. A punctat USL mai bine la nivel electoral prin discursul său? Va folosi Traian Băsescu eșecul aderării în conflictele viitoare, aruncând vina pe social-democrați? 

Politologii spun că e greu de vorbit despre un câștigător în persoana lui Ponta sau lui Băsescu, dar că, pe termen scurt, USL are unele beneficii. ”Fiecare și-a păstrat mesajul construit anterior: USL are un discurs autocentrat, aproape naționalist și atitudine demnă, Traian Băsescu merge tot pe cartea poziției proeuropene, jucând pe plan intern. Există un suport larg pentru o atitudine independentă, așa că USL este câștigătorul pe termen scurt. Pe termen mediu și lung însă, Traian Băsescu ar putea folosi această temă. Depinde de administrația USL, în special de cea economică”, a declarat pentru DeCe News expertul în comunicare politică, Antonio Momoc.

Sociologul Alfred Bulai explică însă că, Ponta și Băsescu nu prea au avut pentru ce electorat să se bată. ”Majoritatea nu e interesată de Schengen. Nu e o problemă națională. Sunt două tabere: naționaliștii, cărora nu prea le pasă de Schengen, cei mai mulți dintre ei. Și mai sunt cei care lucrează în străinătate, care au tot interesul pentru integrarea noastră”, explică Alfred Bulai

Merkel nu-l mai aude pe Băsescu

Traian Băsescu și-a folosit toate creditele în fața Angelei Merkel, după evenimentele din iulie. O parte a electoratului din Germania se teme de migrația românilor, iar cancelarul german încearcă să-și mulțumească votanții de la alegerile federale din Germania, ce vor avea loc în septembrie. Politologul Andrei Țăranu spune că, la fel ca în România, și în Germania e un război intern, de natură populistă. ”Relația dintre Băsescu și Merkel nu e una proastă. Președintele putea să facă un lobby pe lângă cancelarul german, dar acum e prea târziu. A amânat o astfel de mișcare pentru a da cu noroi în USL. Dar nu prea are ce le reproșa social-democraților”, explică Andrei Țăranu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel