Poluarea ne AFECTEAZĂ somnul. În ce mod

Aerul poluat ar putea fi unul dintre motivele pentru care nu putem dormi bine, spun cercetătorii care au analizat impactul noxelor asupra eficienţei somnului. 

Studiul a fost efectuat de specialiştii de la Universitatea din Washington.

Co-autorul acestui studiu, profesoara Martha Billings, spune că aceşti poluanţi irită nasul, sinusurile şi gâtul, perturbând somnul şi cauzând probleme respiratorii. În plus, particulele respective pătrund în sânge, afectează creierul şi, prin urmare, reglarea respiraţiei.

Participanților la studiu le-au fost monitorizate mişcările fine din timpul somnului – o abordare care oferă informaţii asupra duratei petrecute de fiecare persoană adormită sau trează.

Participanţii la studiu au fost, apoi, împărţiţi în patru grupe în funcţie de eficienţa somnului şi de gradul de poluare la care sunt expuşi.

După ce s-au luat în calcul o serie de alţi factori care afectează somnul, cum ar fi vârsta, fumatul sau diverse boli, echipa a descoperit că persoanele expuse la niveluri ridicate de poluare de-a lungul celor cinci ani au cea mai redusă eficienţă a somnului. Mai exact, expunerea la niveluri ridicate de dioxid de azot creşte cu până la 60% riscul de a avea o slabă eficienţă a somnului, în timp ce particulele fine PM 2,5 cresc acest risc cu aproape 50%. În plus, nivelurile ridicate de poluare prelungesc şi perioadele pe care persoanele respective le petrec treze după ce se duc la culcare.

Alţi specialişti, care nu au participat la această cercetare, consideră că studiul nu este complet relevant întrucât datele colectate din măsurarea doar a unei săptămâni nu pot reflecta corect modelele individuale de somn, dar spun că nu este deloc surprinzător rezultatul obţinut, pentru că se ştie deja de mai mult timp că poluarea afectează corpul uman.   

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel