Polonia, justiție: Curtea Supremă, "decapitată". Anunț oficial

Magistrați
Magistrați

Şeful statului polonez Andrzej Duda a confirmat că preşedinta Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, se va retrage din funcţie pe 4 iulie, conform legislaţiei introduse de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a anunţat marţi un consilier al preşedintelui Duda, relatează Reuters. 

Noua legislaţie poloneză privind reforma Curţii Supreme, care intră în vigoare marţi şi prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor din această instituţie de la 70 de ani la 65 de ani, se află în centrul unui conflict între Polonia şi Uniunea Europeană. 

Vârsta de pensionare a judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de conservatori cu scopul afişat de a îndepărta magistraţii care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului. 

Malgorzata Gersdorf ar urma să fie înlocuită provizoriu de către un judecător de la Curtea Supremă ales de şeful statului, în aşteptarea alegerii succesorului acesteia. 

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Curţii Supreme a Poloniei a anunţat că Malgorzata Gersdorf intenţionează să meargă la muncă miercuri ca de obicei. 

"Planurile nu s-au schimbat aici, doamna Gersdorf intenţionează să vină să lucreze mâine", le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt. 

Reacția Comisiei Europene 

Comisia Europeană a lansat luni o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde. 

La data de 3 iulie, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii Supreme poloneze riscă să fie nevoiţi să se pensioneze ca urmare a faptului că noua lege poloneză privind Curtea Supremă prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor din această instituţie de la 70 de ani la 65 de ani. Această măsură se aplică şi primului preşedinte al Curţii Supreme, al cărui mandat de 6 ani s-ar încheia înainte de termen. Conform legii, actualii judecători au posibilitatea de a-şi declara dorinţa de a li se prelungi mandatele de către preşedintele Poloniei, ceea ce poate fi făcut pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată. Nu există criterii stabilite pentru decizia preşedintelui polonez şi nici posibilitatea unei revizuiri judecătoreşti a acestei decizii. 

Comisia este de părere că aceste măsuri subminează principiul independenţei judecătoreşti, printre care inamovibilitatea judecătorilor, a menţionat luni executivul comunitar. 

Judecătorii Curţii Supreme (SN) din Polonia au decis joi că ei şi preşedinta instituţiei, Malgorzata Gersdorf, "vor rămâne în funcţie", sfidând reforma controversată a puterii conservatoare care prevede încetarea pe 3 iulie, în opinia lor "neconstituţională", a mandatului lor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel