Poliţist polonez, grav rănit la frontiera cu Belarus. Moscova susţine că e 'inacceptabil' că Polonia a recurs la forţă

Migranți la granița belarusă-poloneză în regiunea Grodno
Migranți la granița belarusă-poloneză în regiunea Grodno

Tensiunile la granița  dintre Polonia și Belarus sunt departe de a se stinge. Un polițist polonez a fost rănit, în timp ce Rusia a calificat recurgerea la forţă de către Polonia împotriva migranţilor drept 'inacceptabilă'.

Un poliţist polonez a fost grav rănit, suferind probabil o fractură de craniu, în ciocnirile de la frontiera cu Belarus în timpul cărora forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene asupra migranţilor care aruncau cu pietre, a anunţat marţi poliţia poloneză, în timp ce Moscova a calificat recurgerea la forţă de către Polonia împotriva migranţilor drept 'inacceptabilă', relatează AFP.

'Din nefericire, în urma unui atac al unor persoane împinse de partea belarusă, un poliţist a fost grav rănit', a anunţat pe Twitter poliţia. Moscova a denunţat marţi acţiunea 'inacceptabilă' a Poloniei împotriva migranţilor.

'Comportamentul părţii poloneze este absolut inacceptabil', a estimat în faţa presei ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Evocând 'tirurile cu gaze lacrimogene şi ale tunurilor cu apă pe deasupra capetelor migranţilor în direcţia unui stat, Belarus', Lavrov a estimat că forţele poloneze 'încalcă toate normele juridice'.

Vezi și: Update: Polonia va construi un zid la granița cu Belarus. Discuții pentru a pune în aplicare Articolul 4 al NATO

Circa 2.000 de migranţi adunaţi la postul de trecere a frontierei belarus Bruzghi au fost vizaţi de acţiunile Poloniei, Varşovia acuzându-i că au 'atacat' trupele la frontieră cu pietre şi că au încercat 'să distrugă gardul pentru a intra în Polonia'. Uniunea Europeană, care a fost destabilizată în a doua jumătate a anilor 2010 de un aflux de migranţi fără precedent, acuză puterea din Belarus că a orchestrat criza actuală pentru a se răzbuna pe sancţiunile occidentale decise drept represalii la o represiune politică internă foarte dură.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care denunţă comportamentul european şi neagă orice responsabilitate în criză, a dat asigurări luni că face eforturi pentru repatrierea migranţilor, în majoritate veniţi din Irak. Ambasada irakiană de la Moscova a anunţat la rândul său marţi că 'în jur de 200' dintre cetăţenii săi vor fi repatriaţi în Belarus joi. Este vorba în principal de femei şi copii.

Bagdadul a precizat că astfel de zboruri, la care se vor înscrie doar migranţii care doresc acest lucru, vor fi organizate din această săptămână, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel