EXCLUSIV  Poiana Brașov, locul la care te vei gândi, de două ori înainte, dacă vei dori să mai mergi acolo

Poiana Brașov
Poiana Brașov

Dacă vrei să-ți faci vacanța în Poiana Brașov, trebuie să știi că în jurul orei 21.00 ar trebui să fii în camera de hotel.

Am stat trei zile la un hotel din Poiana Brașov. În fiecare seară, se dădea stingerea pe la ora 21.00. Mai exact, te trimitea acasă ursul. În prima seară, am primit avertizare prin RO-ALERT: ”Atenție, a fost semnalată prezența unui urs în Poiana Brașov. Animalul este considerat periculos. Nu încercați să vă apropiați de el sau să îl hrăniți. Evitați deplasarea în zonă dacă nu este absolut necesară”. Mesajul l-am primit și în următoarele două zile. Dimineața găseam răsturnate tomberoanele de lângă hotel, încă o dovadă că veniseră urșii prin vizită.

Iar într-una dintre seri, veneau spre hotel alergând, cu lanternele de la telefoanele pornite, mai mulți turiști care văzuseră ursul. Din fericire, animalul și-a văzut de treabă, iar oamenii au scăpat. 

Așa că este perfect de înțeles, dincolo de prețuri, de ce oamenii aleg să meargă în concedii în străinătate: la munte, în România, te aleargă urșii prin parcare, iar la Mamaia s-a lărgit atât de mult plaja încât abia mai ajungi la ea în timp util.

Autoritățile nu fac nimic pentru a rezolva problema urșilor. Scapă cine poate. Autoritățile ne anunță că suntem în pericol, mai departe fiecare după noroc. E ca în cazul clădirilor acelora pe lângă care treci și pe undeva pe acolo există un anunț scris: ”atenție, cade tencuiala!” Dacă e să mori, mori informat. Desigur, dacă, prin absurd, ai apucat să vezi avertismentul, că asta face omul când merge pe trotuar: citește anunțurile de pe clădiri. Așa este și cu urșii. Până se va face ceva, mergem la munte uitându-ne mereu în spatele nostru să nu fie vreun blănos înfometat. Iar apărătorii urșilor, cu tot respectul, poate ne spun când și-au făcut ultima dată un concediu prin România. Că dacă de prin Saint-Tropez și Madeira urli: ”jos labele de pe ursuleții noștri!” nu prea mai e nimic de zis. Dar când vrei să dai o tură prin Sinaia, Bușteni, Poiana Brașov și știi că s-ar putea să-ți sufle ursul în ceafă chiar și când mergi prin parc, parcă se schimbă puțin paradigma.

Probabil că autoritățile vor face ceva abia când urșii vor mutila oameni. Până atunci, lasă așa. Ne bazăm pe bunăvoința urșilor care doar fac puțin urât la turiști și-și văd apoi de-ale lor. Ce mare chestie dacă te întâlnești cu ursul? Te sperii puțin, o iei la fugă și scapi. Și nu mai vii în stațiunile noastre montane. Faci turism în alte țări mai civilizate.

Provocarea pentru iubitorii de urși este să mai lase Grecia și Bulgaria și să facă concediul în Sinaia, Bușteni sau Valea Prahovei. Țara asta a ajuns din România Roursia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel