EXCLUSIV  Petrecere de Revelion 2022 la biserică alături de Vasile Ioana, omul anului

Preotul Vasile Ioana. Foto: Vlad Manolache
Preotul Vasile Ioana. Foto: Vlad Manolache

Ce faci de Revelionul 2022? Îți propun să mergi într-un loc unde, după părerea mea, vei fi alături de omul anului.

Vrem să fim strălucitoare de Revelion 2019, să ne punem lenjerie intimă roșie pentru a avea noroc în dragoste, vrem să ne prindă Anul Nou cu bani în buzunar pentru a avea noroc la finanțe tot anul, vrem să avem masa plină, dar ce-ați zice de un Revelion la biserică? Oricât de bizar vi s-ar părea, sunt oameni care aleg să fie la biserică de Revelion. Există lăcașe de cult care vă așteaptă în noaptea dintre ani. Cum se petrece un Revelion la biserică? Cu rugăciune și speranță de mai bine.

Părintele Vasile Ioana vă așteaptă la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București în noaptea de Revelion 2022 începând cu ora 23,30

„În noaptea dintre ani, ca de fiecare dată, vă așteptăm aici, câți vom încăpea, desigur, în biserică. Cei care nu puteți veni, ne puteți urmări online. La ora 23,30 vom începe Acatistul Domnului și Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. Apoi, la 00.00, vom face rugăciunea de mulțumire - Te Deum. Tradiția spune că așa cum te prinde noaptea dintre ani, momentul acela unic, așa te ține totul anul. Poate fi ar fi bine să te prindă rugându-te, nu neapărat cu o șampanie în mână. De ce spun acest lucru? Pentru că ar fi bine să înțelegem că momentele cele mai importante din viața noastră ar trebui să ne prindă în poziție de rugăciune față de Dumnezeu. De aceea, este bine ca noaptea dintre ani să ne prindă în genunchi, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru că suntem în viață, pentru darul sfânt al sănătății, mulțumindu-i Domnului pentru familie, pentru faptul că suntem pe calea mântuirii și rugându-ne ca anul viitor să fie un an mai bun decât acesta. La 00.10 terminăm slujba, ne felicităm, ne bucurăm și facem și noi o „petrecere”, adică suntem pe trecere, cum ești pe trecerea de pietoni, așa suntem noi în viață, fiecare pe zebră (...) spre mântuire”, a spus părintele Vasile Ioana.

Biserica acordă importanță Anului Nou. Orice început este binecuvântat. Anul nou este moment de bilanț și de mulțumire. Este și un moment de reflecție și de proiectare a viitorului. De aceea, Anul Nou este întâmpinat cu o rugă către Tatăl Ceresc. Există o slujbă de mulțumire numită Te- Deum pe care preoții o oficiază cu acest prilej.

Trebuie să reținem faptul că anul bisericesc începe la 1 septembrie și se încheie pe data de 31 august. Biserica a decis să facă slujbă în noaptea dintre ani nu pentru a pune în balanță sau pentru a contopi obiceiul păgân cu cel sfânt. Pur și simplu este bine ca omul să fie la biserică pentru a se bucura de binefacerile lui Dumnezeu.

Pentru mine, omul anului este Vasile Ioana

Pentru mine, de când l-am descoperit, părintele Vasile Ioana este omului anului. Anul acesta, cel mai iubit român din inima Bucureștiului a împlineștit jumătate de secol. 

Vasile Ioana slujește într-o bijuterie arhitecturală, un monument istoric care, în ciuda faptului că este o biserică mică, devine un spațiu mare, datorită bucuriei cu care o umple părintele.

Vasile Ioana este o bucurie de om. Nu degeaba te salută cu ”Bucurie!” 

Vasile Ioana este un preot al vremurilor noastre care a înțeles că, pentru ca un om să se apropie de Dumnezeu sau pentru ca un om pur și simplu să fie mai bun, este nevoie să vorbească pe limba fiecăruia. Vasile Ioana este mai mult decât un preot dintr-o biserică frumoasă din inima Bucureștiului. Îți este și tată, și frate, și psiholog, și prieten. Îmbracă orice haină sufletească pentru a te vedea împăcat, pentru a te vedea bucuros, pentru a te vedea transformat în bine.

Am văzut multă lume plecând de la el în lacrimi, dar sunt niște lacrimi de eliberare. Pentru că asta simți când vorbești cu preotul Vasile Ioana: descătușare, ieșirea la suprafață dintr-o mocirlă sufletească, bucurie, speranță.

Lui Vasile Ioana îi sunt suficiente și doar cinci minute pentru a pune un om pe calea schimbării. N-are nevoie de prea mult timp. De fapt, nici nu prea are mult timp. La biserica lui, când spovedește, sunt zeci de oameni care așteaptă un sfat, o iertare, o mângâiere. Stă la biserică, uneori, și până după miezul nopții. Iar părintele Vasile Ioana are puterea aceasta: să te schimbe pe loc. Dacă schimbarea în bine este definitivă... presupun că ține de fiecare, de disponibilitatea sufletească a fiecăruia, dar Vasile Ioana deschide un drum. Nu există problemă la care să nu vină cu o soluție, iar, uneori, soluția era atât de simplă și evidentă încât te miri că nu ai avut puterea să o vezi. Doar că aveai nevoie în viața ta de un om ca Vasile Ioana pentru ca lucrurile să fie limpezi.

Pe Vasile Ioana fie îl placi, fie… îl placi. Nu există să nu-l placi. Iar dacă vreun ateu vine și spune că nu-l place din principiu, înseamnă că nu l-a auzit niciodată. Asta-i încă o calitate a preotului nostru: că știe să vorbească pe limba fiecăruia, așa cum vă povesteam mai sus.

Nu îți place să mergi la Sfânta Liturghie pentru că ți se pare prea plictisitor sau ești obosit după o noapte în club și nu poți să stai la biserică două ore duminica? Foarte bine. Dar poți merge măcar la final, când părintele Vasile Ioana ține predica. Ți-l imaginezi cum povestește, duminica la slujbă, că a jucat Counter-Strike când s-a dus la sfințirea casei unei familii? Pare că n-are legătură cu nimic, dar și-n spatele jocului Counter-Strike este o învățătură. Și câte și mai câte povești de genul acesta are…  

Merită să mergi la slujbă măcar pentru cele 20 de minute de la final în care Vasile Ioana lasă cădelnița și își pune haina psihologului, având grijă totodată să nu renunțe nici la haina de preot, și începe să dea sfaturi. Este practic, dacă vreți, o consultație gratuită la terapeut. Nu trebuie să fii habotnic pentru a-ți ajunge la inimă fiecare cuvânt al preotului. În schimb, poți să fii ateu și să-ți placă ce auzi la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București. Părintele Vasile Ioana nu slujește aici singur. Îi sunt alături preotul Nicolae Dima și diaconul Nicolae Mogage. Și ei sunt niște oameni deosebiți, că altfel n-ar putea să facă echipă cu Vasile Ioana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel