PDL a lansat în dezbatere Legea Capitalei, care prevede desfiinţarea funcţiei de primar de sector

bucuresti
bucuresti

PDL a lansat, marţi, în dezbatere proiectul Legii Capitalei, care prevede ca funcţia de primar de sector să fie desfiinţată şi cei 6 primari de sector să devină viceprimari, desemnaţi din rândul a 55 de consilieri aleşi uninominali.

Prim-vicepreşedintele PDL Bucureşti, Sorina Plăcintă, a organizat o primă dezbatere cu asociaţiile implicate, pe tema proiectului Legii Capitalei, propus de PDL, informează Mediafax.

Proiectul PDL prevede că primarul general va fi ales potrivit legii alegerilor locale. Consiliul Municipiului Bucureşti ar urma să fie compus din 55 de consilieri municipali care vor fi aleşi uninominal, pe liste aparţinând partidelor sau candidaţilor independenţi.

Primarul general va subordona 6 viceprimari desemnaţi dintre cei 55 de consilieri, prin votul majorităţii. Viceprimarii pot fi înlocuiţi tot prin votul majorităţii consilierilor.

Cele 6 sectoare vor fi subdiviziuni administrative teritoriale fără personalitate juridică.

Sorina Plăcintă a prezentat proiectul PDL, arătând că este necesară această lege deoarece Bucureştiul nu poate funcţiona ca un oraş format din mai multe orăşele. Ea a arătat că primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), nu îi convine propunerea PDL deoarece bugetul Sectorului 1 este cel mai mare şi nu va putea gestiona acest buget.

Potrivit Sorinei Plăcintă, este incorect ca bugetul Sectorului 5 să fie mai mic decât cel al Sectorului 1 şi a arătat că legea propusă de PDL prevede o metodă corectă de a trata cetăţenii. "Vrem verigi cât mai scurte până la cetăţeni. Este o lege a Capitalei, nu o lege politică. Dorim o lege a cetăţeanului", a explicat Plăcintă.

Ea a arătat că legea nu va ajuta PDL, ci din contră, îi va aduce deservicii, dar democrat-liberalii doresc să o promoveze pentru cetăţeni.

Mai mulţi participanţi au făcut propuneri şi au pus întrebări legate de proiect. Cezar Corâci a arătat că nu trebuie lăsate la îndemâna Consiliului regulile bugetului şi că i se pare că 55 de consilieri nu sunt suficienţi pentru volumul de muncă. Unul dintre participanţi a propus ca primarul să fie ales împreună cu o listă de viceprimari, considerând că acest lucru va înlătura orice conflict politic.

Sorina Plăcintă a precizat că vor urma mai multe dezbateri pe tema proiectului Legii Capitalei şi, după aceea, acesta va fi definitivat.

Primarii sectoarelor 1 şi 4, Andrei Chiliman şi, respectiv, Cristian Popescu Piedone, au făcut apel, marţi, la primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, să convoace şi să pună pe ordinea de zi a CGMB cât mai curând organizarea unui referendum pe tema Legii Capitalei.

Primarul general Sorin Oprescu, s-a întâlnit, duminică la prânz, cu edilii sectoarelor bucureştene, pentru a discuta problemele legate de Legea Capitalei, câinii vagabonzi şi situaţia RADET.

Sorin Oprescu a spus că au fost discuţii generale şi că a dorit să cunoască părerea primarilor de sector nu asupra tehnicii legislative, ci asupra principiilor.

În ceea ce priveşte Legea Capitalei, Oprescu a spus că nu i se poate lua cetăţeanului dreptul de a alege primarul de sector. Edilul a susţinut că el este de părere că primarii de sector ar putea primi funcţii de viceprimari şi ar putea avea drept de veto în ceea ce priveşte dimensiunea financiară a sectorului pe care-l reprezintă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel