Patriarhul Daniel către credincioși: Nu trebuie să fim cu două fețe

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit vineri la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare din Catedrala Patriarhală, a semnalat că Anul Nou civil ne cheamă la sfinţirea timpului și a îndemnat la săvârşirea de fapte bune.

"Anul Nou civil ne cheamă la sfinţirea timpului, la folosirea lui pentru a ne apropia de Dumnezeu cel Unul Sfânt, care e mai presus de timp, dar care din iubire de oameni s-a făcut om şi a vieţuit în timp, în lume, Mântuitorul Iisus Hristos, Împăratul Veacurilor", a spus patriarhul Daniel în prima zi a anului 2016.

El a explicat că Anul Nou civil, spre deosebire de cel bisericesc, marcat la 1 septembrie, este sărbătorit la 1 ianuarie şi a îndemnat la săvârşirea de fapte bune. 'Numele lunii ianuarie vine de la zeul roman Ianus, care avea două feţe, una orientată spre trecut şi alta spre viitor. Şi de aceea, la 1 ianuarie ne întrebăm ce am făcut bine în anul care a trecut şi ce bine vom săvârşi în anul în care am intrat. Deci, noi nu trebuie să fim cu două feţe, în înţelesul duplicitar, ci să ne gândim la trecut şi să preluăm din trecut ceea ce a fost bun şi să continuăm şi în prezent şi în viitor. De asemenea, să săvârşim în prezent şi în viitor fapte bune spre slava lui Dumnezeu şi spre-a noastră mântuire', a mai spus patriarhul Daniel, citează Agerpres.

Întâistătătorul BOR a urat tuturor 'ani mulţi şi binecuvântaţi cu sănătate şi bucurie', iar celor care poartă numele de Vasile sau Vasilica şi derivate ani mulţi cu sănătate şi bucurie şi ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună.

Totodată, în cuvântul său, înaltul ierarh ortodox a desluşit înţelesurile duhovniceşti ale sărbătorilor zilei de 1 ianuarie - Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului şi Sfântul Vasile cel Mare. El l-a caracterizat pe acest mare ierarh drept 'un gigant, un uriaş al spiritului, o mare personalitate'. 'Sfântul Vasile cel Mare este în primul rând un păstor-învăţător, mare tâlcuitor al Sfintei Scripturi', a mai spus patriarhul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel