Parlamentare 2020. Care sunt partidele avantajate. Chirieac: S-a riscat, DAR...

Analistul politic Bogdan Chirieac susține că prezența la vot influențează foarte mult rezultatele alegerilor, iar Parlamentul va fi ”insuficient de legitim”. 

Bogdan Chirieac, analist politic, a fost întrebat în direct la România TV dacă pandemia de coronavirus afectează alegerile parlamentare de astăzi și cum ar putea fi schimbat clasamentul partidelor. 

Eu cred că prezența la vot, așa cum arată acum, este influențată de pandemie. Este extraordinar de scăzută. Există riscul pe care l-am tot subliniat înainte de alegeri că vom avea un Parlament insuficient de legitim. E legal, dar insuficient de legitim. Atâta timp cât prezența la vot se duce în 35-36% nu e deloc în regulă, adică nu exprimă voința majorității publicului. Partidele mici ar putea să fie avantajate de o prezență scăzută la vot și din următorul motiv: dacă o să avem 6,5 milioane de votanți până la sfârșitul zilei, practic cu 325.000 de voturi intri în Parlament, cu 5%. Un lucru foarte important. Partidul care a apărut din ”spuma mării” și a folosit exclusiv rețelele sociale, exclusiv, nu a avut nimic altceva, îl știe lumea pentru că a văzut pe rețelele sociale. Un alt partid care a produs o surpriză de proporții anul trecut la europarlamentare a folosit același sistem, rețelele sociale. Acolo s-au mai stricat lucrurile pentru că, mă rog, a apărut Sectorul 1, mari probleme, saci de voturi în spatele unora, deci lucruri care au marcat publicul.

În acest moment, încă vorbim în România despre alegeri. Sper ca la sfârșitul zilei să spunem că au fost alegeri și nu un sondaj pe care îl numim alegeri. Spun asta pentru că e o prezență atât de scăzută la vot, nu știu pe cine mai reprezintă oamenii aceia. Nu se întâmpla absolut nimic dacă alegerile aveau loc peste trei luni de zile. S-a riscat, dar iată că în această pandemie s-au întâmplat acest lucru. Site-urile și televiziunile au un rol principal în a convinge totuși publicul să meargă la vot”, a declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel