Părintele Visarion Alexa dezvăluie adevărata față a Patriarhului Daniel. Preotul uitase să pună o virgulă într-un comunicat, iar ce-a urmat spune multe

Visarion Alexa
Visarion Alexa

Părintele Visarion Alexa a făcut o dezvăluire despre Patriarhul Daniel. Preotul uitase să pună o virgulă într-un comunicat de presă, iar ce-a urmat este surprinzător.

”Îmi dau seama dacă un om este o persoană bisericească sau dacă nu. Poate e doar în trecere spre piață și se oprește și pe la biserică. Înțeleg creștinismul asumat și serios al unui om după pomelnicele pe care le citesc. Dacă pe pomelnic nu văd și Biserica, omul este doar în trecere, nu are o parohie, nu e asumat creștinește.

Pomelnicul începe cu Episcopul parohiei tale. În București Episcopul este PF Părinte Daniel. El este în același timp Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Apoi, pe pomelnic, treceți duhovnicul, care are mare nevoie de rugăciunile dumneavoastră. Urmează familia, prietenii și toți cei pe care-i purtați în inimă.

Pe Episcopul nostru, cei care locuim în București, Ilfov și Prahova, în viața de mirean, îl chema Ilie, iar acum, după călugărie, îl cheamă Daniel. Îl cunosc pe PF Părinte Patriarh Daniel de pe vremea în care era Mitropolit la Iași. Un om foarte direct, egal cu sine însuși, un om care nu a agreat niciodată politica, nici cea bisericească și nici cea lumească. Ceea ce gândește și spune, face.

Auziți deseori despre Patriarh că este un om ferm. Îmi amintesc acum o întâmplare pe care am trăit-o în prezența sa, pe când lucram la biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Într-o zi, Părintele Patriarh mi-a cerut să fac un comunicat de presă. L-am trimis instituțiilor de presă, apoi Patriarhul a vrut să-l citească personal. A observat că lipsea o virgulă ce schimba întelesul unei fraze. M-a chemat și foarte ferm mi-a spus: “Ca să înțelegi ce înseamnă o virgulă, duminică nu mai slujești Sfânta Liturghie.” Nu știu dacă vă imaginați ce înseamnă să oprești un preot de la slujire… îi cade cerul în cap, suferă o mâhnire sufletească fără margini.

Au trecut zilele și sâmbătă seara am primit urmatorul mesaj: “Mâine să mergi să faci Liturghie.” Era semnat de Părintele Patriarh. Nu uitase de mine, deși are o agendă extrem de încărcată, ci sunt convins că m-a purtat cu grijă și rugăciune în toate zilele ce au urmat. Am primit o lecție, aparent, fermă. Așa este, însă, Patriarhul. Vrea să înțelegi ceva profund sufletește din fiecare întâlnire cu el. Este un pedagog, în felul în care erau marii pedagogi din lumea creștină a timpurilor vechi, el însuși ucenicind la școala monastică a Avvei Cleopa de la Sihăstria.

Lângă Părintele Patriarh ucenicești, înveți cum să-ți ții în rânduială cuvintele, viața, parohia. Pentru mine este un model de Părinte și Pedagog. Niciodată nu ține cont de moda vremii, a lumii, niciodată nu rostește și nu face lucruri doar ca să dea bine.

De aceea, în jurul său nu există un birou de PR care să-i construiască imaginea în ochii lumii. Cunoaște fiecare parohie și problemele ei, duce o viață monastică, doarme doar patru ore pe noapte. Când aud că cineva îl vorbește de rău, doar ca să mai împroaște puțin venin, îl întreb: “Ai stat vreodată cu Patriahul la masă? Ai vorbit față către față? Ai petrecut măcar jumătate de oră cu el?”

Răspunsul este, desigur, “nu”… Mai toate cuvintele negative la adresa Părintelui Patriarh sunt răutați confirmate de un "prieten care a auzit la un alt prieten".

Când s-a întâmplat catastrofa de la Colectiv și, împreună cu tinerii de la parohia noastră, am dus acolo crucea din altar, Patriarhul m-a sunat în zilele urmatoare și mi-a zis: “Știu că vă luptați să ridicați în curtea bisericii o grădiniță. Uite, din venitul meu, doresc să contribui și eu la lucrarea aceasta.” Și astfel Părintele Patriarh a devenit Ctitorul parohiei noastre. Vă rog să nu uitați că este Episcopul nostru și bine ar fi să ne rugăm pentru sănătatea și mântuirea lui, arătând în felul acesta că noi știm a trăi bisericește, creștinește. O Parohie fără Episcopul său nu mai este Biserică. Un creștin care nu-și iubește Episcopul e ca un fiu risipitor fugit de acasă. Am învățat o atitudine fundamentală de la Patriarhul nostru: Nu te lupta cu vremurile și cu oamenii, ci caută să rămâi drept în fața lui Dumnezeu, căci doar El este stăpânul vieții și al morții tale. Întru mulți și mântuitori ani, Părinte Patriarh!”, a fost mesajul părintelui Visarion Alexa.

Patriarhul Daniel a împlinit 70 de ani 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel (Ciobotea), s-a născut la 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş. La Sfântul Botez a primit numele Dan-Ilie.

Şcoala primară a urmat-o în satul natal, Dobreşti (1958-1962), iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic, judeţul Timiş, între 1962-1966. În anul 1966, începe cursurile liceale în oraşul Buziaş, pe care le continuă în municipiul Lugoj, la Liceul "Coriolan Brediceanu", între anii 1967-1970.

Este absolvent al Institutului Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974). În perioada 1974-1976, urmează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; îşi continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania).

La 15 iunie 1979, susţine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: "Réflexion et vie chrétiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité".

O formă lărgită a acestei teze este susţinută, la 31 octombrie 1980, la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti, sub titlul: "Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală".

În perioada 1980-1988, este lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia).

Intră în viaţa monahală la 6 august 1987, la Mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ, cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe arhimandritul Cleopa Ilie. La 14 august 1987 este hirotonit ierodiacon, iar la 15 august 1987, ieromonahÎn 1988, este hirotesit protosinghel şi numit consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic; în 1988, devine conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti.

La 12 februarie 1990, Daniel Ciobotea este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul de Lugojanul, iar în 4 martie 1990 este hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană.

La 7 iunie 1990, este ales arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, întronizat la 1 iulie 1990.

Ca mitropolit la Iaşi (1990-2007) şi locţiitor de mitropolit (30 septembrie 2007 - 8 iunie 2008), a înfiinţat o seamă de instituţii, între care: Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae, Iaşi (1990); Seminarul Teologic Ortodox Sfânta Cuvioasă Parascheva, Mănăstirea Agapia (1991); Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Gheorghe, Botoşani (1992); Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Ioan Iacob, Dorohoi (1993); Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vasile, Iaşi (1995); Seminarul Teologic Ortodox Sfinţii Constantin şi Elena, Piatra Neamţ (1996); Institutul Sfântul Nicolae, Iaşi (1997); Institutul Cultural-Misionar TRINITAS, Iaşi: Editură, Tipografie (1997) şi Post de RADIO (17 aprilie 1998); Trinitas TV - post de televiziune creştin ortodox, înfiinţat la Iaşi în anul 2007, transferat la Bucureşti în acelaşi an.

Este ales în demnitatea de arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la 12 septembrie 2007. La 30 septembrie 2007, este întronizat Patriarh în Catedrala patriarhală din Bucureşti.

În calitate de arhiepiscop, mitropolit şi patriarh la Bucureşti (din 30 septembrie 2007), a înfiinţat Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, care cuprinde Radio Trinitas, TV Trinitas, Ziarul Lumina, Agenţia de Ştiri Basilica şi Biroul de presă al Patriarhiei Române, Bucureşti (27 octombrie 2007).

Patriarhul Daniel iniţiază, susţine şi supervizează lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului (29 noiembrie 2007, punerea pietrei de temelie; februarie 2011, începutul lucrărilor). Noua Catedrală, simbol al unităţii de credinţă şi de neam a românilor, care poartă şi denumirea de Catedrală Naţională, a fost sfinţită în stadiul "la roşu", la 25 noiembrie 2018. Slujba de târnosire a fost oficiată de patriarhul ecumenic Bartolomeu împreună cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. Au participat 60 de ierarhi, mii de clerici, numeroase autorităţi locale şi centrale, în total peste 50.000 de persoane.

În, 24 noiembrie 2018, Patriarhul României a depus în piciorul Sfintei Mese, într-un gest cu valoare de simbol liturgic şi patriotic, lista cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuţi şi s-a rugat pentru sufletele lor.

Între altele, patriarhul Daniel înfiinţează Editurile Basilica şi Trinitas ale Patriarhiei Române, Bucureşti (2008); Centrul de Pelerinaj Sfântul Apostol Pavel al Patriarhiei Române (2008); Agenţia de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române (2008); Centrul de pregătire pentru patrimoniu Sfântul Constantin Brâncoveanu al Patriarhiei Române, Bucureşti (2010); Casa Memorială Arhimandrit Arsenie Papacioc de la Mănăstirea Sfânta Maria - Techirghiol, Stavropighie patriarhală (2011); Muzeul Patriarhilor din Reşedinţa Patriarhală (2014); Muzeul de artă bisericească de la Mănăstirea Antim (2016); Muzeul de artă bisericească de la Palatul Patriarhiei (2016); Mai multe magazine de cărţi şi obiecte bisericeşti (9 în Bucureşti, două în Ploieşti, unul în Câmpina, unul în Urlaţi); Muzeul Rugul aprins, Mănăstirea Antim (2017).

Susţine înfiinţarea unei extensii universitare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, la Roma, pentru nivelul de licenţă, specializarea Teologie Pastorală (prima sesiune de admitere, 21-23 septembrie 2017).

Dintre lucrările în volum publicate de patriarhul Daniel: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea... 12 Scrisori pastorale de Crăciun şi Paşti", Ed. Trinitas, Iaşi, 1996; "Confessing the Truth in Love: Orthodox Perceptions on Life, Mission and Unity", Ed. Trinitas, Iaşi, 2001; "Făclii de Înviere - Înţelesuri ale Sfintelor Paşti", Ed. Trinitas, Iaşi, 2005; "Daruri de Crăciun - înţelesuri ale sărbătorii Naşterii Domnului", Ed. Trinitas, Iaşi, 2005; "Brâncuşi. Sculptor creştin ortodox", Ed. Trinitas, Iaşi, 2007; "Comori ale Ortodoxiei. Explorări în spiritualitatea liturgică şi filocalică", Ed. Trinitas, Iaşi, 2007; "Foame şi sete după Înţelesul şi folosul postului", Ed. Basilica, Bucureşti, 2008; "La joie de la fidélité", Ed. Cerf, Paris, 2009; "Teologie şi spiritualitate", Bucureşti, Ed. Basilica, 2009; "Daruri de Crăciun - înţelesuri ale sărbătorii Naşterii Domnului", ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, Basilica, Bucureşti, 2013; "Făclii de înviere - înţelesuri ale Sfintelor Paşti", ediţia a IV-a, revizuită şi adăugită, Basilica, Bucureşti, 2014; "Ştiinţa mântuirii - Vocaţia mistică şi misionară a teologiei", Ed. Basilica, Bucureşti, 2014; "Evanghelia slavei lui Hristos - Predici duminicale", Ed. Basilica, Bucureşti, 2016; "Învăţătura Ortodoxă despre Sfintele Icoane", Ed. Basilica, Bucureşti, 2017; "Cuvinte ale credinţei, lumini pentru viaţă. Florilegiu tematic", Ed. Basilica, Bucureşti, 2018; "Unire şi demnitate. Rolul Bisericii în realizarea şi păstrarea idealului unităţii naţionale", Basilica, Bucureşti, 2019; "Credinţa şi Educaţia. Principalele lumini ale vieţii", Basilica, Bucureşti, 2019; "Biserica binecuvântează universitatea. Cultivarea unei comuniuni de valori ale umanităţii inteligente şi înţelepte", Basilica, Bucureşti, 2019.

Iniţiază restaurarea Catedralei patriarhale Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, în 2008; ample lucrări de restaurare a Reşedinţei patriarhale şi construirea unui zid de incintă (1.000 metri), între anii 2008-2011.

Patriarhul Daniel susţine reorganizarea Diasporei ortodoxe româneşti, prin înfiinţarea de noi eparhii (Episcopia Ortodoxă Română a Australiei, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord - toate în 22-23 octombrie 2007), sau înfiinţarea unor parohii în ţări mai îndepărtate, unde românii au ajuns în număr mai mare în ultimii ani (Japonia, Siria); ridicarea la rangul de mitropolie a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi şi înfiinţarea Episcopiei Canadei, în 2016; înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române cu hramurile Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, în Zagreb, Croaţia, în 2017

În 2016, patriarhul Daniel a participat la Sinaxa întâistătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, desfăşurată la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, Geneva (22-27 ianuarie 2016). De asemenea, în acelaşi an, a participat la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, întrunit în Creta, Grecia (16-26 iunie 2016).

Printre alte distincţii, titluri şi premii, a fost distins de către Preşedintele Românei cu Ordinul Serviciul Credincios în rang de Mare Cruce (2000) şi Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce (2007).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel