Paște 2014. Ce nu aveți voie să faceți în Săptămâna Mare

Paște 2014, Săptămana Mare (Săptămâna Patimilor), tradiții și obiceiuri. Mai este puțin timp până când oamenii vor sărbători Paștele 2014, în sânul familiei, alături de cei dragi.

Creștinii au intrat în ultima săptămână a Postului Paștilor, cunoscută sub numele Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. În această perioadă, românii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

În această săptămână, de duminică şi până vineri, se săvârşeşte slujba Deniilor, rânduieli de o mare frumuseţe, care evidenţiază momentele dramatice legate de Patimile şi Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos.

Tradiții și superstiții

Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. "Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!".


În Marțea Mare se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă. 

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe langa casă și să își ajute soțiile.



Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe. Bărbații aprind focuri rituale în curți, pentru sufletele morților care se reîntorc acasă. În dupa-amiaza acestei zile se fac copturile: pâinea, pasca și cozonacul.

În Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se ține post negru, nu se face treabă sau mâncare, unii se scaldă în râuri pentru a fi sănătoși tot timpul anului și seara se merge la biserică pentru Prohod și trecerea pe sub Sfântul Aer.



În Sâmbăta Mare, femeile pregatesc mielul sacrificat în această zi, fac ultimele pregătiri pentru masă și scot hainele noi pentru Înviere. Seara se vopsesc ouăle, dacă nu s-au pregatit din Joia Mare, și se face un coș pentru biserică cu ouă roșii, pască, cozonac, sare, ustoroi și friptură de miel, scrie RTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel