Oțetul, un adevărat aliat al sănătății. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @alex9500
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @alex9500

Oțetul este bogat în acid acetic, un compus chimic cu multiple proprietăți benefice pentru sănătate, dar care poate prezenta și unele riscuri dacă este consumat în cantități excesive.

În timp ce beneficiile uleiului de măsline pentru sănătate sunt bine cunoscute, proprietățile oțetului sunt ceva mai puțin cunoscute.

De fapt, există unele indicii că utilizarea frecventă a oțetului poate sprijini aspecte ale sănătății, cum ar fi echilibrul microbiotei intestinale, greutatea corporală, nivelurile de glucoză din sânge sau sănătatea cardiacă în general. Pe de altă parte, la anumite persoane, acesta ar putea interacționa cu unele medicamente sau ar putea provoca iritații.

Proprietăți nutriționale și riscuri

Oțetul este un lichid cu miros și gust acru, care se obține prin fermentația bacteriană a anumitor băuturi alcoolice, precum vinul sau cidrul de mere. În acest proces, preparatul final își pierde majoritatea concentrației de alcool, deoarece acesta se transformă în acid acetic; exact această substanță (prezentă în oțet în concentrații ce variază între 3 și 6%) este responsabilă pentru majoritatea efectelor pe care oțetul le poate avea asupra sănătății. În plus, în funcție de speciile vegetale utilizate în producția sa, oțetul poate conține diferiți polifenoli, compuși antioxidanți cu beneficii suplimentare pentru organism.

În primul rând, școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard (Statele Unite) subliniază că oțetul este sărac atât în calorii, cât și în nutrienți, ceea ce îl face ideal ca dressing. Fiindcă, în majoritatea cazurilor, nu conține sodiu sau zahăr, devine o modalitate bună de a da savoare alimentelor, evitând consumul excesiv de sare sau zahăr.

La persoanele sensibile, mai ales în cazul oțetului cu o concentrație mai mare de acid acetic, consumul excesiv într-un timp scurt (într-un singur moment) ar putea provoca o anumită iritație a esofagului sau a stomacului. Totuși, acest lucru este destul de rar și, de obicei, este rezultatul ingerării unor cantități mult mai mari decât cele folosite în mod normal în gastronomie. De asemenea, acest tip de utilizare ar putea deteriora stratul exterior al dinților, afectându-le culoarea.

Posibile efecte benefice asupra bolilor

Există unele indicii care sugerează că oțetul ar putea ajuta la controlul nivelurilor de zahăr din sânge, deși dovezile disponibile în acest sens sunt inconsistente și, prin urmare, nu poate fi recomandat ca metodă pentru controlul glicemic.

Un lucru similar se întâmplă și cu posibilele beneficii ale oțetului în controlul greutății corporale; deși unele studii pe animale și chiar pe oameni au găsit rezultate promițătoare, în ansamblu nu există suficiente dovezi pentru a concluziona că oțetul poate fi utilizat ca o intervenție eficientă împotriva supraponderii sau obezității.

Pe de altă parte, polifenolii pe care îi conțin anumite tipuri de oțeturi naturale ar putea avea un efect antioxidant și, prin urmare, ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, deși cercetările care au verificat efectul concret al oțetului sunt foarte puține. Este adevărat că, atunci când este folosit ca dressing, oțetul poate fi utilizat pentru a însoți alimente foarte sănătoase și bogate în compuși benefici precum diverse legume.

În final, am putea crede că oțetul este un aliment probiotic, dar, în general, nu conține bacterii benefice. Totuși, anumite tipuri de oțet, în special cele nefiltate sau anumite tipuri, cum ar fi oțetul de mere, conțin prebiotice; componente care servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din intestinul nostru și care susțin echilibrul microbiotic al florei intestinale, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel