ONU, primul pas pentru „moralizarea” traficului internaţional de arme

Statuie pistol, ONU, New York
Statuie pistol, ONU, New York

ONU a semnat lunea aceasta un tratat care reglementează vânzarea internaţională de arme. Este primul pas pentru „moralizarea” traficului de armament. Tratatul a fost semnat de 60 de ţări, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul ONU din New York. Tratatul nu va intra în vigoare decât dupa 50 de ratificări, cel mai devreme într-un an, informează Le Monde. Textul tratatului a fost discutat încă din 2006 şi îşi propune să reglementeze piaţa armamentului la nivel internaţional, pe care circulă anual peste 80 de miliarde de dolari.

Autor: Raluca Tena

Ministrul argentinian de afaceri, Hector Timerman, a fost primul care a semnat tratatul, în aplauzele celor din sală. Acesta a fost urmat de reprezentanţii ţărilor europene, dar şi de cei ai ţărilor din America latină, precum Costa Rica şi Brazilia.

Tratatul nu a fost insă semnat şi de catre principalii comercianţi de armament

Cu tot entuziasmul ONU pentru acest eveniment, trebuie adaugat că principalele state implicate în comerţul cu arme, printre care SUA, Rusia si China, au fost rezervate în semnarea tratatului. Acestea au dat însă de inţeles ca negocierile vor continua.

De la adoptarea sa de catre Adunarea generală  ONU, pe 2 aprilie, tratatul a primit 154 de voturi pentru, trei împotriva (Siria, Coreea de Nord, Iran) şi 23 de abţineri ( de la ţări precum Egipt, India şi Indonezia).

Pentru redactarea celor 50 de pagini ale tratatului au fost necesare două sesiuni de negocieri. Fiecare stat est liber sa semneze sau nu tratatul şi să îl ratifice. Tratatul stipulează că înainte de acceptarea comerţului cu arme, fiecare ţară trebuie sa verifice dacă armamentul riscă să fie folosit pentru violarea drepturilor omului, stabilirea unui embargou internaţional sau acte de terorism. În aceste conditii, comerţul nu mai poate avea loc.

O piaţă bănoasă

Armamentul convenţional  reprezintă acele arme care nu sunt nucleare, chimice sau bacteorologice. După datele Congressional Research Service (CRS), un grup de cercetători ai Congresului american, în 2011, mai mult de două treimi din livrările de arme convenţionale la nivel planetar au adus câştiguri de 44, 3 miliarde de dolari (34, 2 miliarde de euro). Ţările cele mai implicate în acest comerţ sunt SUA, Rusia, Regatul Unit, Franţa şi China.  Principalii destinatari  sunt Maghrebul si Orientul Mijlociu. Între 2008 şi 2011, SUA şi Regatul Unit au livrat mai mult de 60% din armament către aceste state, în timp ce Rusia şi China au preferat Asia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel