Oliver Ivanovic, politician, ASASINAT. A fost înmormântat la Belgrad

Oliver Ivanovic, o voce moderată rară în rândul politicienilor sârbi din Kosovo, a fost înmormântat joi la Belgrad, la două zile după ce a fost împuşcat mortal la Kosovska Mitrovica de agresori necunoscuţi, transmite AFP. 

Peste o mie de persoane au participat la ceremonia organizată la Cimitirul Nou din Belgrad, între care şi premierul sârb Ana Brnabic şi numeroşi sârbi kosovari sosiţi din Mitrovica. 'Este o tragedie, l-am pierdut pe cel mai bun dintre noi', a declarat unul dintre ei, Aleksandar Jaksic, în vârstă de 44 de ani. 

Liderul sârb a fost înmormântat pe 'Aleea Personalităţilor', nu departe de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Ivo Andric, şi de premierul sârb Zoran Djindic, asasinat în 2003 la Belgrad.

Oliver Ivanovic (64 de ani), liderul unei mici formaţiuni social-democrate, avea imaginea unui moderat în rândul clasei politice sârbe din Kosovo. El era şi unul din puţinii care s-au opus public liniei politice impuse de Belgrad sârbilor din Kosovo. 

Asasinatul, într-un moment delicat 

Asasinarea lui Ivanovic a avut loc într-un moment în care la Bruxelles urmau să fie reluate negocierile între sârbii din Kosovo şi autorităţile de la Pristina vizând normalizarea relaţiilor, un proces aflat în impas de mai multe luni. Sârbii au anulat reuniunea imediat după aflarea veştii despre asasinarea lui Ivanovic. Negociatorul kosovar, Avni Arifi, le-a adresat ulterior un apel să revină la masa negocierilor. 

Oliver Ivanovic a fost executat marţi dimineaţa în faţa biroului său din Kosovska Mitrovica, în nordul Kosovo, de agresori necunoscuţi. 

Oraşul este divizat între sectoarele sârb, la nord, şi albanez, la sud, iar cei 85.000 de locuitori trăiesc în continuare într-o atmosferă tensionată, la aproape două decenii după conflictul care a opus forţele Belgradului separatiştilor kosovari albanezi, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel